ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ο Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Εταιρείας κ. Νίκος Κίρζης και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την ξεκάθαρη καταστρατήγηση των κανονισμών διαιτησίας από τον VAR του αγώνα με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ, κ. Μάριο Χριστοφόρου. Αποφάσεις και παραλήψεις που επαναφέρουν στις θύμησες μας σκοτεινές και ύποπτες εποχές της Κυπριακής Διαιτησίας.

Αντιλαμβανόμαστε και συμμεριζόμαστε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για τη βελτίωση και την εξυγίανση της Κυπριακής Διαιτησίας, ωστόσο σ’ ένα μόνο αγώνα ο κ. Χριστοφόρου γκρέμισε τα πάντα. Την προσπάθεια από πλευράς Ομοσπονδίας, την καλή πρόθεση των νέων προσώπων που ανέδειξε η κυπριακή διαιτησία και την καλόπιστη συνεργασία και εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν σε αυτή την προσπάθεια οι Σύλλογοι.

Αποκορύφωμα των όσων τραγελαφικών παρακολουθήσαμε από τον VAR κ. Μάριο Χριστοφόρου ήταν η φάση του 27΄ όταν ο ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ Κίνγκσλεϊ Σαρφό (έστω κι άθελα του) λίγο έλειψε να δώσει τέλος στην ποδοσφαιρική καριέρα του διεθνούς μέσου Ντανίλο Σπόλιαριτς με το βίαιο και αντιαθλητικό φάουλ στο οποίο υπέπεσε.

Φάουλ το οποίο, κατά γενική ομολογία, θα έπρεπε να επιφέρει απευθείας την κόκκινη κάρτα. Αντ’ αυτού ο διαιτητής χρέωσε με κίτρινη κάρτα τον ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΕΛ. Φάση στην οποία όφειλε να παρέμβει ο VAR Μάριος Χριστοφόρου και τουλάχιστον να καλέσει τον διαιτητή να κρίνει ο ίδιος τη φάση μέσω επαναληπτικής προβολής. Ωστόσο για συναισθηματικούς λόγους που σχετίζονται με τις οπαδικές του πεποιθήσεις αποφάσισε να παραμείνει αμέτοχος.

Ακολουθήσε στο 66’ το αντιαθλητικό μαρκάρισμα πάνω στον Αντρέα Παναγιώτου Φιλιώτη από τον Μαρκίνιος, μπροστά στον 4ο διαιτητή κ. Αντρέα Αργυρού. Φάουλ το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει επίσης την κόκκινη κάρτα, εάν και εφόσον το VAR καλούσε τον διαιτητή να το κρίνει σε επαναληπτική προβολή.

Τα παράπονα μας ως ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Λεμεσού έχουν και συνέχεια αφού όλη η διαιτητική ομάδα ανέχθηκε την προκλητική και αντιαθλητική συμπεριφορά του Μαρκίνιος. Αποκορύφωμα της συμπεριφοράς αυτής ήταν το φτύσιμο και ο διαπληκτισμός του με οπαδό της ομάδας μας κατά την αποχώρηση για τα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα, αλλά και οι ύβρεις που ξεστόμισε προς τον ποδοσφαιριστή της ομάδας μας Ντανίλο Σπόλιαριτς. O Μαρκίνιος θα έπρεπε να χρεωθεί με 3 και 4 κάρτες, είτε για τα φάουλ στα οποία υπέπεσε, είτε για τους αμέτρητους διαπληκτισμούς που είχε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Με κάθε επιφύλαξη εκφράζουμε και τις ανησυχίες μας για μη έλεγχο ή ανεπαρκή έλεγχο του πρώτου τέρματος του ΑΠΟΕΛ, δηλαδή κατά πόσον ο εκτεθειμένος ποδοσφαιριστής που δεν είχε συμμετοχή στην επίτευξη τέρματος επηρέαζε τη φάση, με την παρουσία του και τις ενέργειες του στην «καρδιά» της μικρής περιοχής.

Τέλος, η κοινή γνώμη θα αναμένει με ενδιαφέρον τον «μάγο» κ. Χριστοφόρου να εξηγήσει (ο ίδιος και χωρίς να κρύβεται πίσω από «καθηγητές» διαιτησίας) τι συνέβη στην φάση του 90+6΄με το τέρμα της ισοφάρισης του ΑΠΟΕΛ. Συγκεκριμένα για το πως μετατράπηκε σε μερικά δευτερόλεπτα το offside σε onside.

Όλα τα πιο πάνω γεγονότα εξελίχθηκαν μπροστά στον κ. Αντρέα Αργυρού όσο και στον VAR κ. Μάριο Χριστοφόρου, οι οποίοι ίσως λόγω «συναισθηματικής» φόρτισης να προχώρησαν στην ξεκάθαρη καταστρατήγηση των κανονισμών διαιτησίας.

Είτε σε κάποιους αρέσει είτε όχι, ο Απόλλωνας Λεμεσού θα επιστρέψει πιο δυνατός, πιο διεκδικητικός και πιο απαιτητικός. Είμαστε εδώ ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και κάθε κόστος την περηφάνια αυτού του τεράστιου συλλόγου. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ασελγεί εις βάρος της ομάδας μας και εις βάρος του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Υ.Γ.: Απαιτούμε την άμεση δημοσιοποίηση των διαλόγων ανάμεσα στον διαιτητή και τον VAR καθώς και την άμεση διερεύνηση των συνθηκών κωλύματος του διαιτητή VAR και της επιλογής αντικαταστάτη.

Υ.Γ.2: Η κάθοδος ξένων διαιτητών παραμένει ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ αν όχι σε όλους, τουλάχιστον σε κάθε κρίσιμο παιχνίδι. Επίσης, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όπως ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τους αγώνες, το VAR να στελεχώνεται από ξένο διαιτητή.

Διοικητικό Συμβούλιο
Απόλλων Λεμεσού