ΑΠΟΛΛΩΝ… το λέει και το όνομά του!

Όταν αποφασίστηκε το 1954 όπως δοθεί στο νεοϊδρυθέντα σύλλογο η ονομασία Αθλητικός Μουσικός Όμιλος Απόλλων Λεμεσού -μετά από πρόταση του τότε γενικού γραμματέα της συντονιστικής επιτροπής των εθνικολαϊκών συλλόγων και του ΓΣΟ Χριστάκη Σαββίδη, έχοντας για χρώματα το κυανούν (μπλε) και το λευκό, όπως προνοεί το 60ο άρθρο του καταστατικού του σωματείου και τα οποία πήρε από την ελληνική σημαία, λόγω και των φρονημάτων των ιδρυτών του, δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για το ποιο θα ήταν το έμβλημα του, αφού ουσιαστικά το έλεγε και το όνομά του.

Ο θεός Απόλλων αποτελεί το σήμα κατατεθέν του συλλόγου μας και το πρώτο έμβλημα με τη μορφή του πρωτοεμφανίστηκε πάνω στα δελτία ταυτότητας του συλλόγου, σαν σφραγίδα του σωματείου. Στο άρθρο 59 του καταστατικού του σωματείου αναφέρεται ότι «Ο Όμιλος έχει τη δική του σφραγίδα που φέρει την επιγραφή Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Λεμεσού Απόλλων, σφραγίζεται με αυτήν για λόγους κύρους κάθε έγγραφο εξερχόμενο του Ομίλου».

H ονομασία της ομάδας μας δεν ήταν διόλου τυχαία, αφού ο θεός Απόλλωνας ήταν ο θεός της μουσικής, του ήλιου και του φωτός. Ήταν, όμως και ο προστάτης της νεότητας, ο θεός της ποίησης και της μουσικής. Υπήρξε, ταυτόχρονα, ιδιαίτερα αγαπητός στην αρχαιότητα, αφού οι άνθρωποι του αφιέρωναν διάφορες γιορτές, αλλά και αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις, όπως τα Πύθια, που ήταν η πιο σημαντική εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ένα ακόμα από τα σύμβολά του, ήταν και η δάφνη, που ήταν το ιερό δέντρο του Απόλλωνα και τη χρησιμοποιούσε η Πυθία για να λέει τους χρησμούς.

* Απόσπασμα από το επετειακό λεύκωμα 60 χρόνων του Απόλλωνα Λεμεσού.