Η πρώτη επίσημη νίκη και άνοδος

Η επόμενη αγωνιστική περίοδος (1956-57) ήταν διαφορετική για τον Απόλλωνα, όπου εκτός από την πρώτη επίσημη του νίκη, κατάφερε να ανέβει στην Α’ Κατηγορία. Στις 10 Φεβρουαρίου 1957 στο ΓΣΟ, ο Απόλλωνας ευτύχησε να πανηγυρίσει και την πρώτη νίκη στην ιστορία του, αφού επικράτησε με 6-1 του Πανελλήνιου. Τα γκολ της ομάδας μας σημείωσαν οι Ανδρέας Κονναρής στο 22΄, στο 26΄ και στο 39΄, ο Κώστας Σταύρου (Σιαμαλάς) στο 33΄ και στο 60΄ και ο Ανδρέας Γεωργίου (Καντηλανάφτης) με πέναλτι στο 53΄. Ο Πανελλήνιος είχε μειώσει προσωρινά σε 2-1 με το Σίσο στο 32΄.

Ο Απόλλωνας είχε αγωνιστεί σε αυτό το παιχνίδι με τους: Κωστάκη Χρ. Κωνσταντίνου (Φανταίο), Ράκη Σταυρινίδη, Γιώργο Πρωτοπαπά, Νίκο Συλιτζιώτη, Κώστα Αντωνίου (Ταβέλλα), Περικλή Ιωαννίδη, Ανδρέα Γεωργίου (Καντηλανάφτη), Ανδρέα Βελετινά, Κώστα Σταύρου (Σιαμαλά), Ανδρέα Κονναρή και Γιαννάκη Βασιλειάδη.

Ακολούθησαν τρεις νίκες και μία ήττα από τον Ανταίο, με αποτέλεσμα οι «κυανόλευκοι» να παίζουν την πρωτιά στην περιφέρεια Λεμεσού-Πάφου με αντίπαλο τον ΑΠΟΠ στο ΓΣΟ, στις 2 Ιουνίου 1957. Οι δύο ομάδες είχαν από οκτώ βαθμούς και ο νικητής της αναμέτρησης θα διεκδικούσε την άνοδο στην Α΄ κατηγορία σε διπλούς αγώνες με αντίπαλο την Αλκή, που τερμάτισε πρώτη στην περιφέρεια Λευκωσίας, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Κερύνειας, κατακτώντας παράλληλα τον τίτλο του πρωταθλητή Β΄ κατηγορίας.

Ενισχυμένος με τον Πανίκο Κρυστάλλη ο Απόλλωνας διέλυσε με 10-0 τον ΑΠΟΠ και πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου στην περιφέρεια Λεμεσού-Πάφου, διαθέτοντας και την καλύτερη επίθεση, αλλά και την καλύτερη άμυνα (28 γκολ υπέρ και 7 κατά). Τα γκολ σημείωσαν ο Κώστας Σταύρου (Σιαμαλάς) στο 6΄ και στο 37΄, Ανδρέας Γεωργίου (Καντηλανάφτης) στο 16΄, στο 32΄, στο 67΄, στο 80΄ και στο 85΄, Ανδρέας Κονναρής στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους και στο 52΄ και Πανίκος Κρυστάλλης στο 62΄.

Ο Απόλλωνας αγωνίστηκε με τους: Κωστάκη Χρ. Κωνσταντίνου (Φανταίο), Ράκη Σταυρινίδη, Γιώργο Πρωτοπαπά, Λουκά Λαμάρη, Κώστα Αντωνίου (Ταβέλλα), Περικλή Ιωαννίδη, Ανδρέα Γεωργίου (Καντηλανάφτη), Κώστα Σταύρου (Σιαμαλά), Πανίκο Κρυστάλλη, Ανδρέα Κονναρή και Γιαννάκη Βασιλειάδη.

Η άνοδος σε αγώνες μπαράζ

Η πρώτη αναμέτρηση με την «Αθάνατη» διεξήχθη στο ΓΣΟ στις 30 Ιουνίου 1957, με εκατοντάδες φίλους της ομάδας μας και γενικότερα του ποδοσφαίρου να δίνουν το παρόν τους. Διαιτητής ήταν ο Χαμπής Φιλίππου και ο Απόλλωνας ήταν ο μεγάλος νικητής με 4-1, κάνοντας πολύ μεγάλο βήμα για την άνοδό του στην κατηγορία των «μεγάλων», για πρώτη φορά στην ιστορία του. Παρότι η Αλκή προηγήθηκε μόλις στο 5΄, οι «κυανόλευκοι» ανέβασαν στροφές στη συνέχεια και σημείωσαν τέσσερα τέρματα, όλα στην επανάληψη. Σκόρερ οι Πανίκος Κρυστάλλης στο 47΄ και στο 61΄, Κώστας Σταύρου (Σιαμαλάς) στο 66΄ και Ανδρέας Κονναρής στο 68΄.

Η σύνθεση του Απόλλωνα: Κωστάκης Χρ. Κωνσταντίνου (Φανταίος), Ράκης Σταυρινίδης, Γιώργος Πρωτοπαπάς, Λουκάς Λαμάρης, Κώστας Αντωνίου (Ταβέλλας), Περικλής Ιωαννίδης, Ανδρέας Γεωργίου (Καντηλανάφτης), Κώστας Σταύρου (Σιαμαλάς), Πανίκος Κρυστάλλης, Ανδρέας Κονναρής, Γιαννάκης Βασιλειάδης.

Η ρεβάνς διεξήχθη μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στο ΓΣΖ, στις 7 Ιουλίου 1957, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 2-2. Ως εκ τούτου, το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Σίμου Λοϊζίδη βρήκε τον Απόλλωνα να πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος Β΄ κατηγορίας και συνάμα την άνοδό του στην Α΄ κατηγορία. Τα γκολ της ομάδας μας σημείωσαν οι Πανίκος Κρυστάλλης στα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου και Ανδρέας Κονναρής στο 85’.

Αγωνίστηκαν οι: Κωστάκης Χρ. Κωνσταντίνου (Φανταίος), Ράκης Σταυρινίδης, Γιώργος Πρωτοπαπάς, Λουκάς Λαμάρης, Περικλής Ιωαννίδης, Κώστας Αντωνίου (Ταβέλλας), Ανδρέας Γεωργίου (Καντηλανάφτης), Κώστας Σταύρου (Σιαμαλάς), Πανίκος Κρυστάλλης, Ανδρέας Κονναρής και Γιαννάκης Βασιλειάδης.

Μόνιμα στην Α΄ κατηγορία

Έκτοτε και μετά από αυτή την επιτυχία, η οποία χαρακτηρίστηκε άθλος από τα ΜΜΕ της εποχής, μιας και την προηγούμενη σεζόν η ομάδα μας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε ένα βαθμό, ο Απόλλωνας αγωνίζεται ανελλιπώς στα «μεγάλα σαλόνια» και είναι μόλις μία από τις τέσσερις ομάδες -μαζί με Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια- που έχουν αγωνιστεί στην Α΄ κατηγορία και δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ στην ιστορία της.