Πρώτη πρόκριση στους Ομίλους UEL

Ο «Θρύλος» μετά από μια παλικαρίσια πορεία βρέθηκε στον τελικό του κυπέλλου, εκεί όπου είχε ραντεβού με την ιστορία, μιας και μετά από 26 ολόκληρα χρόνια τέθηκε και πάλι αντιμέτωπος με τη συμπολίτισσα ΑΕΛ, με στόχο φυσικά τη μεγάλη ρεβάνς για το χαμένο τελικό του 1987. Μετά από μια συναρπαστική αναμέτρηση, η ομάδα μας κέρδισε στην ημίωρη παράταση με σκορ 2-1, κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα σε αποθέωση! Κέρδος, εκτός από το 7ο τρόπαιο κυπέλλου στην ιστορία μας, ήταν  και η εξασφάλιση ενός εισιτηρίου για τα πλέι οφ του Europa League με την κληρωτίδα να μας φέρνει αντιμέτωπους με τη γαλλική Νις.

Απόλλων – Νις 2-0

22 Αυγούστου 2013. Στο φλεγόμενο ΓΣΠ ο Απόλλωνας μασούσε σίδερα, ο Σανγκόι έκανε πάρτι και με δύο προσωπικά γκολ του Αργεντινού (54΄και 62΄) τέθηκαν γερές βάσεις για πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Εξαιρετική εμφάνιση από τους «κυανόλευκους» ποδοσφαιριστές, ειδικά στην επανάληψη, που έδειξαν έτοιμοι για μεγάλα πράγματα.


Στο 54΄ ο Σαγκόι είχε την ευκαιρία να στήσει την μπάλα για να εκτελέσει φάουλ από καλή θέση. Δύσκολα ο Αργεντινός θα άφηνε μία τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη και με απευθείας εκτέλεση έκανε το 1-0 για το «Θρύλο». Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από το πρώτο τέρμα και ήρθε το δεύτερο χτύπημα από το σπουδαίο επιθετικό. Συγκεκριμένα στο 63΄ ο Γκαρσία έκανε την παράλληλη σέντρα και ο Σανγκόι μπήκε στην πορεία της, για να πετύχει το δεύτερο προσωπικό του γκολ και να κάνει το 2-0.

Στη συνέχεια, ο Απόλλωνας, όχι μόνο δεν ταμπουρώθηκε στην άμυνά του, αλλά προσεκτικά διαφύλαξε με τον καλύτερο τρόπο το υπέρ του αποτέλεσμα και με λίγο καλύτερη αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να φύγει και με μεγαλύτερο αποτέλεσμα, αφού απώλεσε σημαντικές ευκαιρίες.

Απόλλων: Βάλε, Ντανανάε, Καρυπίδης, Μερκής, Βασιλείου, Χαμντάνι, Γκουγιόν, Σανγκόι, Ρομπέρτ (73΄ Κυριάκου), Παπουλής (81΄ Κωνσταντίνου), Γκαρσία.

Στη Νίκαια γράφτηκε ιστορία: Νις – Απόλλων 1-0

Ο «Θρύλος» μας, έγραψε τη δική του μεγάλη ιστορία, καθώς, αν και έχασε στη Γαλλία από τη Νις με 1-0, υπερασπίστηκε τη νίκη με 2-0 που πήρε στο ΓΣΠ στον πρώτο αγώνα και προκρίθηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Europa League.  Έτσι έγινε η πέμπτη κυπριακή ομάδα που θα συμμετείχε σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο Απόλλωνας μπήκε μουδιασμένα στην αναμέτρηση και μόλις στο 4ο λεπτό ο Τσβίτανιτς εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια στην αμυντική λειτουργία, βρέθηκε σε σημείο βολής μέσα στην περιοχή και δεν συγχώρεσε. Το γρήγορο γκολ έδωσε άλλη ψυχολογία στους γηπεδούχους που έψαξαν και για το 2-0, ωστόσο η ομάδα του Χριστάκη Χριστοφόρου άντεξε στην πίεση και σταδιακά βγήκε και στην επίθεση για να κάνει τη ζημιά. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο ομάδες δεν μπόρεσαν να φτιάξουν τη μεγάλη φάση και πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 1-0 υπέρ των Γάλλων.


Η Νις ήταν ακόμη πιεστική από το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, καθώς το προβάδισμά της μέχρι εκείνο το σημείο δεν της ήταν αρκετό. Ωστόσο, ούτε η ομάδα μας μπόρεσε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις, όμως βολευόταν, αν και ήταν πίσω στο σκορ με ένα γκολ, καθώς στην Κύπρο επικράτησε με 2-0 κι έτσι, όσο περνούσε ο χρόνος, πρόσεχε όλο και περισσότερο τα νώτα της. Οι Γάλλοι είχαν βάλει ακόμη περισσότερη πίεση στα τελευταία λεπτά και άγγιξαν το δεύτερο γκολ σε δύο περιπτώσεις, αλλά στο 90΄ ο Μποτέκ σούταρε στην εξωτερική πλευρά των δικτύων, ενώ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μπρούνο Βάλε με υπερένταση έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ σε δυνατή κεφαλιά του Ζενεβουά.  Έτσι το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τελικό σφύριγμα και οι παίκτες μας, μαζί με τους χίλιους περίπου «κυανόλευκους» υποστηρικτές που βρέθηκαν στη Νίκαια, πανηγύρισαν την ιστορική πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Απόλλων: Βάλε, Ντανανάε, Μερκής, Καρυπίδης, Βασιλείου, Ρομπέρτ (90+5΄ Κωνσταντίνου), Γκουγιόν, Χαμντάνι, Παπουλής (72΄ Κυριάκου, 90+3΄ Χάμπερ), Σανγκόι, Γκαρσία.

10ος Όμιλος UEFA Europa League

Ο Απόλλωνας κληρώθηκε στο 10ο όμιλο της διοργάνωσης μαζί με την Τραμπζονσπόρ, τη Λάτσιο και τη Λέγκια Βαρσοβίας. Ένας πολύ δύσκολος όμιλος ο οποίος είχε ξεκάθαρα φαβορί για πρόκριση τη Λάτσιο και την Τραμζονσπόρ τα οποία επιβεβαιώθηκαν, με την ομάδα μας να αποτελεί την έκπληξη στον όμιλο, κυρίως με τις παρουσίες της τόσο εντός όσο και εκτός έδρας, τερματίζοντας στην 3η θέση με 4 βαθμούς.


Τα αποτελέσματα του Απόλλωνα στη φάση των ομίλων:

1η Αγωνιστική 19/09/2013: Απόλλων – Τραμπζονσπόρ 1-2
2η Αγωνιστική 03/10/2013: Λέγκια – Απόλλων 0-1
3η Αγωνιστική 24/10/2013: Απόλλων – Λάτσιο 0-0
4η Αγωνιστική 07/11/2013: Λάτσιο – Απόλλων 2-1
5η Αγωνιστική 28/11/2013: Τραμπζονσπόρ – Απόλλων 4-2
6η Αγωνιστική 12/12/2013: Απόλλων – Λέγκια 0-2