Στη νέα χιλιετία με το πέμπτο κύπελλο

Μπήκαμε με το δεξί στη νέα χιλιετία, αφού επιστρέψαμε δριμύτεροι, καταφέρνοντας να κατακτήσουμε για 5η φορά το κύπελλο. Η πορεία προς τον τελικό ξεκίνησε από τον πρώτο γύρο με αντίπαλο την Αλκή στη Λάρνακα σε ένα μονό παιχνίδι, το οποίο κερδίσαμε 1-2 και προχωρήσαμε στη φάση των «16». Εκεί αντιμετωπίσαμε την Α.Ε.Πάφου, πρώτα στην Πάφο, όπου χάσαμε 2-1. Στη Λεμεσό όμως -στον επαναληπτικό- ήμασταν σαρωτικοί, κερδίζοντας με 5-2 και προχωρώντας στην προημιτελική φάση. Εκεί βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη συμπολίτισσα ΑΕΛ. Καλύτεροι και στα δύο παιχνίδια, κερδίσαμε 4-2 και 1-0 αντίστοιχα.

Στα ημιτελικά έγινε η πιο σκληρή μάχη με αντίπαλο την Ομόνοια. Είχαμε χάσει στο πρώτο παιχνίδι στη Λευκωσία με 2-1 ενώ με το ίδιο αποτέλεσμα αλλά με εμάς νικητές, ολοκληρώθηκε το ενενηντάλεπτο στη Λεμεσό και έτσι φτάσαμε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, ευτυχώς εφαρμόστηκε ο νόμος του δικαίου, όπου κερδίσαμε 4-3 και προκριθήκαμε για το μεγάλο τελικό.


Εκεί συναντήσαμε τη Νέα Σαλαμίνα, την οποία κερδίσαμε με 1-0. Το παιχνίδι έγινε στη Λευκωσία (ΓΣΠ) στις 2 Μαΐου 2001 και το γκολ σημείωσε ο Βίκτωρ  Ζουμπάρεφ στο 66΄. Δεν ήταν εύκολη φυσικά η επικράτησή μας, αφού και η Νέα Σαλαμίνα έπαιξε με πάθος για να κατακτήσει και αυτή το κύπελλο. Ο Απόλλωνας ήταν καλύτερος, όταν τουλάχιστον μέχρι το 66΄ που σημείωσε το γκολ, δεν άφησε περιθώρια στην αντίπαλο του. Είναι γεγονός όμως, ότι το τελευταίο εικοσάλεπτο η Νέα Σαλαμίνα επιτέθηκε και βρήκε ευκαιρίες για να ισοφαρίσει όπως και εμείς, αλλά το σκορ έμεινε αναλλοίωτο μέχρι το τέλος.


Εκείνη τη μέρα ταξίδεψαν από τη Λεμεσό στη Λευκωσία 13 χιλιάδες περίπου Απολλωνίστες. Πρώτη φορά υπήρξε τέτοια μετακίνηση οπαδών από μία πόλη σε άλλη. Αυτή τη νίκη λοιπόν πανηγύρισαν με την καρδιά τους όλοι αυτοί οι Απολλωνίστες. Γι’ αυτούς, ο τίτλος μιας ταλαιπωρημένης περιόδου (1995-2000) ήταν το φάρμακο για την επιστροφή της χαμένης οπαδικής περηφάνιας. Και γιορτάστηκε δεόντως στο ΓΣΠ και μετά στη Λεμεσό με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.


Στον τελικό αγωνίστηκαν οι  Αυγουστή, Ποντικός (90΄ Καής), Γερμανός, Πίττας, Φιλίππου, Θεοφίλου, Σπόλιαριτς (88΄ Ιβάνοφ), Παπακυριακού (63΄ Μ. Παναγιώτου), Ζουμπάρεφ, Ντομπρασίνοβιτς και Αρέστη.