Το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι

Για πρώτη φορά η ομάδα μας εξασφάλισε την έξοδο της στην Ευρώπη την περίοδο 1965-1966 νικώντας τη Νέα Σαλαμίνα με 4-2 στον τελικό του Κυπέλλου.  Έτσι, η πρώτη ευρωπαϊκή μας «περιπλάνηση» ήταν στο θεσμό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το έτος 1966 με αντίπαλο τη Στάνταρ Λιέγης.

Η 21η Σεπτεμβρίου του 1966 έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Απόλλωνα, αφού για πρώτη φορά οι «κυανόλευκοι» θα συμμετείχαν σε επίσημη ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Αντίπαλος του «Θρύλου», η Στάνταρ Λιέγης με τον πρώτο αγώνα να πραγματοποιείται στην έδρα των Βέλγων. Μπροστά σε 25 χιλιάδες θεατές οι επαγγελματίες Βέλγοι θα κερδίσουν την ομάδα μας με 5-1, ενώ στο ημίχρονο προηγήθηκαν με 2-0. Το τιμητικό γκολ για τον Απόλλωνα πέτυχε ο μεγάλος Κωστάκης Βασιλειάδης δέκα λεπτά πριν από το τέλος της αναμέτρησης, ενώ πρόσωπο του αγώνα αναδείχτηκε ο τερματοφύλακας Ευαγόρας Βασιλείου. Παρότι δέχτηκε πέντε γκολ, η εμφάνιση του κρίθηκε από όλους άκρως εντυπωσιακή.

Η σύνθεση της ομάδας μας: Βασιλείου, Φασουλής, Καβάζης, Κόκκινος, Σχίζας, Αντωνίου, Θεμιστοκλέους, Γιολίτης, Κ. Βασιλειάδης, Κρυστάλλης, Γεωργίου.

Για την ιστορία, ο επαναληπτικός που έγινε μια εβδομάδα αργότερα -και αυτός στο Βέλγιο- τέλειωσε με νέα νίκη της Στάνταρ Λιέγης, αυτή τη φορά με το στενό 1-0.