Το πρώτο κύπελλο

Η γνωστή ρήση που λέει ότι «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» ίσχυσε τότε για τον Απόλλωνα. Χρόνο με το χρόνο η ομάδα γινόταν και καλύτερη και η αγωνιστική χρονιά 1965-1966 ήταν ευλογημένη, αφού ότι δεν καταφέραμε στην προηγούμενη σεζόν όπου χάσαμε στον τελικό κυπέλλου από την Ομόνοια, επιτέλους κατακτήσαμε τον πρώτο μας τίτλο.


Αντίπαλος στον Α’ Γύρο ο ΑΠΟΕΛ, με τον αγώνα να γίνεται στη Λευκωσία και στο ΓΣΠ. Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο και στην κανονική του διάρκεια τελείωσε με 1-1 και έτσι, χρειάστηκε η ημίωρη παράταση, όπου καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη με 1-0 και να προκριθούμε για την προημιτελική φάση. Σε αυτό το σκαλοπάτι φανήκαμε πιο τυχεροί, αφού ο αντίπαλος (ΑΠΟΠ Πάφου) ήταν πολύ αδύνατος για να μας φέρει αντίσταση, κερδίζοντας τον με 5-1. Στον ημιτελικό αντίπαλος ο Ολυμπιακός Λευκωσίας όπου μετά από μία αμφίρροπη αναμέτρηση, κερδίσαμε με 2-1.

Έτσι φτάσαμε για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τελικό κυπέλλου, όταν ευτυχώς μπορέσαμε να πιούμε νερό απ’ τη βρύση. Αντίπαλος η πολύ καλή τότε ομάδα της Νέας Σαλαμίνας, η οποία ας σημειώσουμε εκείνη τη χρονιά είχε κατακτήσει την 3η θέση στο πρωτάθλημα με 48 βαθμούς, δύο μόνο πιο κάτω από την πρωταθλήτρια Ομόνοια που είχε 50 βαθμούς.


Πολύ καλή λοιπόν ομάδα η Νέα Σαλαμίνα, αλλά πολύ καλύτερος ο Απόλλωνας μας με την παρουσία του στο γήπεδο. Κι όμως η αντίπαλος προηγήθηκε στο σκορ μόλις στο 17ο λεπτό με τον Κότροφο, αλλά ο Πανίκος Γιολίτης στο 33΄ ισοφάρισε σε 1-1. Πριν συμπληρωθεί το 45λεπτο ο  Άντρος Κωνσταντίνου (φωτογράφος) έκανε το 2-1 στο 40΄ και ο Ορφανίδης το 2-2 στο 45΄.

Στο δεύτερο χρονικό διάστημα του παιχνιδιού ο Απόλλωνας ήταν εκπληκτικός, επέβαλε πλήρως το δικό του ρυθμό πετυχαίνοντας άλλα δύο τέρματα με τους Αντώνη Παναγίδη στο 59΄ και Πανίκο Κρυστάλλη στο 72΄, κερδίζοντας με 4-2 και κατακτώντας για πρώτη φορά το κύπελλο Κύπρου.


Το τι ακολούθησε από έξι χιλιάδες και πλέον Απολλωνίστες που βρέθηκαν στη Λευκωσία και στο ΓΣΠ δεν περιγράφεται. Τα πανηγύρια φυσικά ολοκληρώθηκαν με την άφιξη της ομάδας εκείνη την όμορφη μέρα της 16ης Ιουνίου 1966 στη Λεμεσό. Όλη η πόλη με προεξάρχοντα το Δήμαρχο, κύριο Νίκο Παττίχη υποδέχτηκαν τους θριαμβευτές με στεφάνια και βεγγαλικά σε ένα πάρτι διαρκείας. Ο Απόλλωνας είναι κυπελλούχος και η ιαχή «Απόλλων Θρύλος Κύπελλο» δονεί τη Λεμεσό.

Η ομάδα στον τελικό αγωνίστηκε με τους Ευαγόρα Βασιλείου, Τάκη Φασουλή, Ανδρέα Γεωργίου (Καντηλανάφτη), Δήμο Καβάζη, Μιχάλη Κωνσταντίνου (Γαβαλούδι),  Άντρο Θεμιστοκλέους,  Άντρο Κωνσταντίνου (φωτογράφος), Πανίκο Κρυστάλλη, Κώστα Βασιλειάδη, Πανίκο Γιολίτη και Αντώνη Παναγίδη.