Όλα όσα λέχθηκαν στη παρουσίαση του κ. Τσόρνιγκερ

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (10/06) δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του νέου προπονητή της ομάδας μας κ. Alexander Zorniger.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος Νίκος Κίρζης ο οποίος καλωσόρισε τον Γερμανό προπονητή.

«Η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη διεξάγεται με αφορμή την παρουσίαση του νέου μας προπονητή κυρίου Αλέξαντερ Τσόρνιγκερ.

Η μεταξύ μας συμφωνία θα έχει διάρκεια μέχρι τον Μάιο του 2023, και ευχόμαστε στο διάστημα αυτό ο Απόλλωνας να επιδείξει αρκετές επιτυχίες, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Η επιλογή του κυρίου Αλέξαντερ Τσόρνιγκερ ήταν για μένα προσωπικά εύκολη, καθώς γνώριζα την πορεία του.

Αλώστε όπως είναι γνωστό πριν από μερικούς μήνες είχαμε εκφράσει ξανά την πρόθεση μας για να συνεργαστούμε, κάτι το οποίο τότε δεν κατέστη δυνατό.

Αντίθετα η διαδικασία η οποία προηγήθηκε της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στις δυο πλευρές είχε αρκετές δυσκολίες.

Δυσκολίες οι οποίες δεν αφορούσαν μόνο το οικονομικό σκέλος, αλλά το να πείσουμε μέσα από το πλάνο και τις φιλοδοξίες μας ένα καταξιωμένο Γερμανό προπονητή, να αναλάβει τα ηνία της τεχνικής μας ηγεσίας.

Γνωρίζουμε αρκετά για το νέο μας προπονητή, και σίγουρα θα γνωρίσουμε περισσότερα κατά την διάρκεια της μεταξύ μας συνεργασίας.

Είναι από τις συνεργασίες από τις οποίες ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός όπως ο Απόλλωνας, μπορεί να αποκομίσει αρκετά θετικά στοιχεία, καθώς οι παραστάσεις αλλά και η πορεία του κυρίου Αλέξαντερ Τσόρνιγκερ σε Γερμανία και Δανία, πιστοποιούν ότι πρόκειται για επαγγελματία ο οποίος άφησε έργο όπου κι αν έχει εργαστεί.

Πρόκειται για προπονητή με ισχυρή προσωπικότητα ο οποίος έχει όλα τα εχέγγυα για να ηγηθεί και να αφήσει το στίγμα του στον ποδοσφαιρικό Απόλλωνα.

Τα χαρακτηριστικά της αγωνιστικής του φιλοσοφίας αποτέλεσαν το σημαντικότερο κριτήριο ως προς την επιλογή του, όπως επίσης και στο ότι έχει εργαστεί σε ομάδες με μεγάλους στόχους, όπως η Λειψία, η Στουτγάρδη και Μπρόντμπι.

Τόσο εγώ, το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και το σταφ του συλλόγου θα είμαστε μαζί με τον Αλέξαντερ Τσόρνιγκερ στη προσπάθεια που θα επιχειρήσει για να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό Απόλλωνα ο οποίος θα γοητεύει φίλους και αντίπαλους.

Καλωσορίζω τον Αλέξαντερ Τσόρνιγκερ στην οικογένεια του Απόλλωνα και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία».

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο νέος προπονητής ο οποίος στην αρχική τοποθέτηση μίλησε για την αγωνιστική του φιλοσοφία.

«Ανυπομονώ να εργαστώ εδώ και ελπίζω τα χαμόγελα που βλέπω τώρα μέσα στην αίθουσα να υπάρχουν και μέχρι το τέλος της πορείας μου στον Απόλλωνα. Ελπίζω να μπορέσω να μεταφέρω την φιλοσοφία μου και ανυπομονώ να γνωρίσω τους καινούργιους παίκτες. Η βασική παράμετρος για την επιλογή τους είναι η απόδοση τους για αυτό και όλοι οι ποδοσφαιριστές χρειάζεται να παλέψουν για μια θέση στην ενδεκάδα. Θα προσπαθήσω να αλλάξω τον τρόπο του παιχνιδιού της ομάδας.»

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Όσον αφορά την άφιξη του στον Απόλλωνα και την ζωή του στην χώρα: «Είμαι νέος στην χώρα και βρίσκομαι εδώ από την περασμένη Δευτέρα ωστόσο δεν με ενδιαφέρει τόσο το παρελθόν ούτε με επηρεάζει. Ήμασταν σε επαφή με τον Απόλλωνα και πριν από δύο χρόνια ωστόσο αυτή τη φορά τα δεδομένα ήταν διαφορετικά.

Στο μεσοδιάστημα υπήρξαν επαφές με ομάδες από Γερμανία, Ολλανδία και Αγγλία, ενώ επίσης είχα επαγγελματική συνεργασία με τηλεοπτικά δίκτυα στη Γερμανία και τη Δανία.

Μετά από συζήτηση με την οικογένεια μου, πίστεψα ότι αυτή ήταν η σωστή στιγμή να έρθω στην Κύπρο. Για εμένα είναι σημαντική η πρόκληση η οποία εμφανίστηκε μπροστά μου αλλά και η εμπιστοσύνη που μου δείχνει η διοίκηση. Αποφάσισα να έρθω εδώ επειδή η ισορροπία μεταξύ της προσωπικής ζωής και της δουλειάς είναι σημαντική και η Κύπρος ήταν ο καλύτερος προορισμός για την οικογένειά μου.

Επίσης, μου ταιριάζει να παλεύω για πρωταθλήματα και θυμώνω όταν χάνω».

Αν γνωρίζει για τους προηγούμενους Γερμανούς προπονητές και το τι κατάφεραν στην ομάδα: «Η προπονητική σχολή στην Γερμανία είναι μεγάλη και η μόρφωση την οποία λαμβάνουν είναι σημαντική. Τους συγκεκριμένους προπονητές δεν τους γνωρίζω προσωπικά αλλά είμαι ενημερωμένος για τις επιτυχίες τους».

Όσο καλός κι αν είναι ο προπονητής όλα εξαρτώνται από τους ποδοσφαιριστές. Αν οι παίκτες δεν αποδίδουν τότε δεν έρχονται οι επιτυχίες. Στόχος μου είναι να κάνω τους παίκτες μου να αποδώσουν».

Αναφορικά με τους ποδοσφαιριστές τους οποίους θα επιλέξει: «Ψάχνουμε παίκτες αλλά το σημαντικό είναι να αξιολογήσουμε το υφιστάμενο ρόστερ που ήδη βρίσκεται εδώ».

Πέραν από τα σωματικά χαρακτηριστικά ψάχνουμε προσωπικότητες. Παίκτες έξυπνους που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον τρόπο που θα αγωνιστούμε και να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ψάχνουμε κεντρικό αμυντικό και επιθετικό αυτή τη στιγμή. Χρειαζόμαστε ενίσχυση».

Για τους Χάνσεν και Κλίμεντ τους οποίους γράφτηκαν τα ονόματα: «Δεν τίθεται θέμα για τον Χάνσεν επειδή προτιμώ νεαρούς παίκτες. Οι νεαροί παίκτες είναι παραπάνω ανοιχτόμυαλοι και είναι εύκολο να αλλάξουν τρόπο σκέψης και να προσαρμοστούν στην φιλοσοφία μου. Ο Κλίμεντ έχει υπογράψει ήδη, μακάρι να μην τον χρειάζονταν ώστε να τον παίρναμε δανεικό, είναι από τους ποδοσφαιριστές που θα ήθελα».

Σχετικά με τους νέους του συνεργάτες: «Ο Μολινάρι είναι ο βοηθός μου. Ήμασταν συμπαίκτες όταν ήταν ακόμα νεαρός ενώ στη συνέχεια ήμουν και προπονητής του για 7 χρόνια. Όλοι όσοι είναι δίπλα μου έχουν τις δικές τους αρμοδιότητες. Δουλειά του είναι η ανάλυση του αντιπάλου κάτι που εμένα δεν με ενδιαφέρει, αλλά χρειάζομαι κάποιον να με συμβουλεύει. Οι παίκτες είναι εκείνοι που κερδίζουν τους αγώνες, το προσωπικό είναι εκεί απλά για να τους ενισχύσει και να τους βοηθήσει. Όλο το προσωπικό είναι ειδικοί στον τομέα τους. Ψάχνουμε ακόμα έναν Κύπριο βοηθό προπονητή ο οποίος θα ενταχθεί αυτές τις μέρες στην ομάδα μας».

Αναφορικά με τις ακαδημίες και τους νεαρούς ποδοσφαιριστές: «Θα είμαστε κοντά ενώ σε βάθος χρόνου θα εντάξουμε την ακαδημία. Δεν μπορώ όμως να τα κάνω όλα, αλλά είναι μέσα στα σχέδια μου. Στο βασικό στάδιο προετοιμασίας θα δούμε μερικούς νεαρούς ποδοσφαιριστές ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου και κατά τη διακοπή των εθνικών ομάδων, θα έχω την ευκαιρία να τους αξιολογήσω ξανά. Είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος για έναν προπονητή γι’ αυτό και μπορούν να ασχοληθούν με αυτό και οι βοηθοί μου».

Σχετικά με την αυτοπεποίθηση του είπε: «Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντική και όταν ο Θεός μοίραζε αυτοπεποίθηση σίγουρα ήμουν εκεί. Όταν χάνεις συνέχεια η αυτοπεποίθηση πέφτει γι’ αυτό και πρέπει να περάσω τη δική μου φιλοσοφία στους ποδοσφαιριστές και να συνειδητοποιήσουν ότι η αυτοπεποίθηση έρχεται με τα θετικά αποτελέσματα».

Για το Κυπριακό πρωτάθλημα και τις άλλες ομάδες: «Δεν είμαι ενημερωμένος για το Κυπριακό ποδόσφαιρο αλλά με νοιάζει η δική μου ομάδα και ο δικός μας τρόπος παιχνιδιού».

Για τον αριθμό των μεταγραφών: «Δεν νομίζω να κάνουμε δέκα μεταγραφές. Ο προϋπολογισμός της ομάδας θεωρώ ότι είναι αρκετά ψηλός και ίσως υψηλότερος από ομάδες της 2ης κατηγορίας της Γερμανίας.

Είναι δύσκολο να φέρουμε καλούς ποδοσφαιριστές επειδή η δεξαμενή των ποδοσφαιριστών με τα χαρακτηριστικά που ψάχνουμε είναι μικρή και γιατί ψάχνουμε παίκτες με ποιότητα οι οποίοι προς το παρών επιθυμούν να αγωνιστούν σε προηγμένα πρωταθλήματα. Κάποιοι όμως δεν το πετυχαίνουν.

Έχουμε δίκτυο, έχουμε επικοινωνία. Δεν ψάχνουμε πολλούς παίκτες.

Η πανδημία έχει αλλάξει την κατάσταση και οι παίκτες γνωρίζουν για αυτό».

Γραφείο Τύπου
Απόλλων Λεμεσού