Όλες οι πληροφορίες για το πρωτάθλημα Cyta 2021-2022

Μπήκαμε στην εβδομάδα έναρξης του 83ου Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας, του Πρωταθλήματος Cyta 2021-2022 και  πιο κάτω, παρατίθενται ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν το νέο ποδοσφαιρικό μαραθώνιο που βρίσκεται προ των πυλών.

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν

Το Πρωτάθλημα Cyta θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ακόλουθων 12 ομάδων:

ΑΕΚ Λάρνακας, ΑΕΛ Λεμεσού, Ανόρθωση Αμμοχώστου, ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας, Απόλλων Λεμεσού, Άρης Λεμεσού,  Δόξα Κατωκοπιάς, Εθνικός Άχνας, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Ομόνοια Λευκωσίας, ΠΑΕΕΚ Κερύνειας και Πάφος F.C.

Η ΠΑΕΕΚ Κερύνειας συμμετέχει στο Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τρόπος διεξαγωγής

Το Πρωτάθλημα Cyta θα διεξαχθεί και φέτος σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα διεξαχθούν δύο γύροι σε 22 αγωνιστικές Με την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής που είναι προγραμματισμένη για τις 19-20 Φεβρουαρίου 2022, οι 12 ομάδες θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση, αγωνιζόμενες σε δύο ομίλους των έξι ομάδων και θα διεξαχθούν δέκα επιπρόσθετες αγωνιστικές.

Στον πρώτο όμιλο θα λάβουν μέρος οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-6 της πρώτης φάσης και οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 7-12 θα αγωνιστούν στο δεύτερο όμιλο.

Οι 12 ομάδες θα μεταφέρουν στη δεύτερη φάση τους βαθμούς που θα έχουν εξασφαλίσει με το τέλος της πρώτης φάσης. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στον πρώτο όμιλο θα αναδειχτεί Πρωταθλήτρια. Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, οι 2 τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας από το δεύτερο όμιλο θα διαβαθμιστούν στη Β’ Κατηγορία.

Το Πρωτάθλημα αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή 20 Αυγούστου  και ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο 14-15 του Μάη 2022.

  
Τηλεοπτικές μεταδόσεις

Και φέτος όλοι οι αγώνες του Πρωταθλήματος Cyta θα μεταδίδονται ζωντανά τηλεοπτικά από τις τρεις τηλεοπτικές πλατφόρμες που έχουν τα δικαιώματα των δώδεκα ομάδων. Οι εντός έδρας αγώνες της ΑΕΛ, του Απόλλωνα, του Άρη, της Δόξας, του Εθνικού Άχνας, του Ολυμπιακού και της ΠΑΕΕΚ θα μεταδίδονται από τη Cytavision, οι εντός έδρας αγώνες της Ομόνοιας και της ΑΕΚ από την Primetel και οι εντός έδρας αγώνες του ΑΠΟΕΛ, της Ανόρθωσης και της  Πάφου από την Cablenet.

Πρωτάθλημα Cyta με VAR

Η φετινή σεζόν, είναι η πρώτη στην οποία θα έχουμε VAR από το ξεκίνημα της και η δεύτερη, στην οποία το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί στο Κυπριακό Πρωτάθλημα. Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία και μια μεγάλη επένδυση που έγινε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Κυπριακό Πρωτάθλημα το Δεκέμβριου του 2020 και συνεχίζεται και φέτος, με στόχο τη μείωση στο ελάχιστο δυνατό των διαιτητών λαθών που επηρεάζουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα και την εξάλειψη της προκατάληψης .

Αγωνιστικές ημέρες:

Αγωνιστικές ημέρες θα είναι η Παρασκευή, το Σάββατο, η Κυριακή και η Δευτέρα. Υπάρχει η δυνατότητα για χρησιμοποίηση και των υπόλοιπων ημερών της εβδομάδας.

*Σημαντική ιδιαιτερότητα της επικείμενης ποδοσφαιρικής περιόδου είναι πως, μέσα από το Πρωτάθλημα Cyta, θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενες περιόδου πέντε ομάδες μας.

*Υπενθυμίζουμε πως, με τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022, θα ανέλθουν από το Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας στο Πρωτάθλημα Cyta 4 ομάδες. Με αυτό τον τρόπο, το Πρωτάθλημα Cyta περιόδου 2022-2023 θα διεξαχθεί με 14 ομάδες.

Παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες, υπό προϋποθέσεις
Με την Πανδημία του Covid-19  να επηρεάζει ακόμη την καθημερινότητα μας, σαφώς επηρεάζεται και η απρόσκοπτη παρουσία των φιλάθλων στις κερκίδες. Το δεδομένο είναι πως η ποδοσφαιρική χρονιά αρχίζει με κόσμο στις εξέδρες και το γεγονός αυτό, μας γεμίζει με αισιοδοξία για επιστροφή σύντομα στην κανονικότητα μας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, επιτρέπεται η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μόνον για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα και για άτομα που νόσησαν με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες σε ποσοστό πληρότητας 75% των γηπέδων. Επίσης, επιτρέπεται η είσοδος στα γήπεδα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού. Τα πρόσωπα ηλικίας 12-15 ετών εξαιρούνται, αλλά πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test αντιγόνου με ισχύ 72 ωρών. Επιπλέον, εξαιρούνται και μπορούν να προσκομίζουν αρνητικό πιστοποιητικό rapid test με ισχύ 72 ωρών τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω σοβαρού ιατρικού προβλήματος με την προσκόμιση του ιατρικού πιστοποιητικού που να επιβεβαιώνει τον λόγο που δεν μπορούν να εμβολιαστούν.