Εγκαταστάσεις

 • Αθλητικό Κέντρο
 • Έδρα
 • Έδρα (Ευρώπη)
 • Νέο Γήπεδο
 • Γραφεία

Αθλητικό Κέντρο

APOLLON COLUMBIA: Ένα στολίδι στα δυτικά της Λεμεσού!

Αποτέλεσε ένα όνειρο των Απολλωνιστών πολλών χρόνων, που τελικά υλοποιήθηκε πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2010. Ο Απόλλωνας μπορεί να υπερηφανεύεται για το υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο του, που στεγάζει την ποδοσφαιρική ομάδα και της παρέχει ιδανικές συνθήκες προπόνησης.

Το προπονητικό κέντρο «Απόλλων Columbia» βρίσκεται στην περιοχή Κολοσσίου και τέθηκε στη διάθεση της ποδοσφαιρικής μας ομάδας στις 15 Ιανουαρίου του 2010. Πρόκειται για το πληρέστερο ποδοσφαιρικό αθλητικό κέντρο στο νησί, καθώς παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και διευκολύνσεις για την αρτιότερη προετοιμασία της ομάδας μας.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, διέθετε δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα με φωτισμό υψηλών προδιαγραφών, δύο γραφεία, τρία αποδυτήρια (γηπεδούχων, φιλοξενούμενων και διαιτητών), αίθουσα συνεδριάσεων, υπερσύχρονη αίθουσα γυμναστηρίου, αίθουσα φυσιοθεραπείας, ειδική αίθουσα για αποκατάσταση των ποδοσφαιριστών (σάουνα, τζακούζι και παγαποθεραπεία), και χώρο στάθμευσης για 40 αυτοκίνητα.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2008 μπήκαν οι μπουλντόζες και τα έργα της πρώτης φάσης ολοκληρώθηκαν το 2010 με τα επίσημα εγκαίνια να πραγματοποιούνται στις 22 Ιουλίου 2010 από τον τότε πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Νίκος Καρτακούλη. Μεταξύ των όσων τιμήθηκαν ήταν και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Columbia, Heinrich Schoeller, για την πολυετή προσφορά του στον Απόλλωνα αλλά και τη συνεισφορά του στη δημιουργία του αθλητικού κέντρου.

Β Φάση: Πτέρυγα Νίκος Λευκαρίτης
Στα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν, ποτέ δεν σταμάτησαν τα έργα αναβάθμισης του Αθλητικού Κέντρου. Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή πραγματοποιήθηκε το 2016 με την προσθήκη νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν τη νέα πτέρυγα «Νίκου Λευκαρίτη», η οποία διαθέτει ένα υπερσύγχρονο χώρο εστίασης, αίθουσα αναψυχής για τους ποδοσφαιριστές, αίθουσα συνεντεύξεων, το στούντιο του Apollon Web TV, κουζίνα, αίθουσα συνεδριάσεων, γραφείο για τον διατροφολόγο μας και τέσσερις υπερσύγχρονες κλίνες.

Παράλληλα στις αρχικές εγκαταστάσεις στον πρώτο όροφο, προστέθηκε κλειστό γήπεδο ποδοσφαίρου σε μικρές διαστάσεις για την αποκατάσταση των ποδοσφαιριστών, νέα γραφεία για το τεχνικό επιτελείο και το υπαλληλικό προσωπικό, ενώ επίσης έγινε πλήρη ανακαίνιση των αποδυτηρίων.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2016 από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ κ. Μάριο Λευκαρίτη, παρουσία και του ιδιοκτήτη της χορηγού εταιρείας Columbia κ. Heinrich Schoeller.

ΕΔΡΑ

ΤΣΙΡΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ: Γερασμένο αλλά με πολλές στιγμές δόξας!

Το Τσίρειο είναι ένα στάδιο που κατασκευάστηκε και άνοιξε τις πύλες του το 1975 και από τότε φιλοξενεί τους αγώνες των Λεμεσιανών ομάδων. Επιπλέον, εκεί έδωσε και πολλά παιχνίδια της η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, ενώ έγιναν και αρκετοί αγώνες του κλασικού αθλητισμού.

Πέραν από τον αγωνιστικό χώρο, το Τσίρειο είναι ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο κάτω από τις κερκίδες του στεγάζει διάφορα αθλήματα, ενώ διαθέτει και μεγάλο γυμναστήριο για τις ανάγκες των αθλητών του ΓΣΟ, αλλά και ιατρείο.

Ταυτόχρονα, εκεί στεγάζονται και τα γραφεία του ΓΣΟ, αλλά και το μουσείο του Γυμναστικού Συλλόγου. Το όνομα «Τσίρειο» είναι προς τιμή του Πέτρου Τσίρου, στον οποίο ανήκε η γη και την οποία είχε δωρίσει στο Δήμο Λεμεσού.

Οι διεργασίες για την κατασκευή του Τσιρείου ξεκίνησαν πολύ πιο πριν αρχίσουν τα έργα, καθώς η ανάγκη για δημιουργία νέου σταδίου στη Λεμεσό ήταν πολύ μεγάλη. Έτσ, μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση, προχώρησαν όλες οι διαδικασίες. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 1972, όταν εγκρίθηκε στη συνεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Λεμεσού, όπως παραχωρηθεί στον ΚΟΑ η έκταση που δώρισε ο Πέτρος Τσίρος στο Δήμο Λεμεσού, με σκοπό να ανεγερθεί το νέο στάδιο της πόλης. Να σημειώσουμε ότι ο Πέτρος Τσίρος είχε δωρίσει τη γη με σκοπό να ανεγερθεί αγορά χονδρικής πωλήσεως. Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος Λεμεσού πήρε ανάλογη έκταση γης σε άλλη τοποθεσία.

Ο ΚΟΑ ανέλαβε εξ ολοκλήρου την κατασκευή του σταδίου με δικά του έξοδα. Όμως, για να ανεγείρει το έργο απαίτησε να του παραχωρηθεί το παλιό ΓΣΟ, έτσι ώστε να περιορίσει τα έξοδα του. Πράγμα που έγινε, ενώ ταυτόχρονα ο οργανισμός υπέγραψε σχετικές συμφωνίες με τον Πέτρο Τσίρο, το ΓΣΟ, το Μητροπολίτη, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο.

Η συμφωνία προνοούσε την ανέγερση σύγχρονου αθλητικού κέντρου στη Λεμεσό που θα περιλάμβανε στάδιο 30.000 θεατών, δύο βοηθητικά γήπεδα, γήπεδο μπάσκετ με κερκίδες, γήπεδα αντισφαίρισης, αποδυτήρια, κλειστές αίθουσες γυμναστικής, χώρους στάθμευσης και άλλα. Αυτό θα γινόταν σε δύο φάσεις αλλά δυστυχώς μόνο η πρώτη ολοκληρώθηκε.

Κόντρα στην Αγγλία άνοιξε τις πόρτες του
Το γήπεδο άνοιξε επίσημα στις 11 Μαΐου 1975, σε αγώνα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου κόντρα στην Αγγλία για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 1976. Επίσης, στις 8 Ιουνίου 1975 έγινε και ο επόμενος αγώνας της Εθνικής Κύπρου με την Πορτογαλία και πάλι για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 1976. Αυτά ήταν τα πρώτα επίσημα παιχνίδια που δόθηκαν στο Τσίρειο στάδιο, ενώ έγιναν και κάποια φιλικά πριν αρχίσουν να δίνουν τους αγώνες τους για το πρωτάθλημα οι Λεμεσιανές ομάδες. Οι ομάδες της πόλης άρχισαν να το χρησιμοποιούν από την περίοδο 1975-76.

Πρώτος επίσημος αγώνας για τον Απόλλωνα ήταν με αντίπαλο την Αλκή για τη 2η αγωνιστική, που έγινε στις 12 Οκτωβρίου 1975. Για την ιστορία ο Απόλλωνας κέρδισε με 4-1. Δύο γκολ σημείωσε ο Γεννάρης (52΄, 69΄) και από ένα οι Γιολίτης (29΄ με πέναλτι) και Παναγίδης (85΄).

Από τότε το γήπεδο φιλοξενεί και τις τρεις Λεμεσιανές ομάδες, ενώ κάποιες χρονιές ήταν και η έδρα της ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς, όποτε αγωνιζόταν στην Α΄ κατηγορία. Στο στάδιο έγιναν πολλές ανακαινίσεις από τη μέρα λειτουργίας του με τη μεγαλύτερη το 1990 με την τοποθέτηση καρεκλών, αλλά και του σκέπαστρου, το οποίο έγινε για την καλύτερη ασφάλεια του των κερκίδων.

Η επίσημη πλέον χωρητικότητα του γηπέδου ανέρχεται στις 13.331 και αυτό έγινε μετά από την τοποθέτηση καρεκλών στις κερκίδες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει και άλλα έργα, όπως τα δημοσιογραφικά θεωρεία και οι θέσεις των επισήμων στις δύο εξέδρες. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια το γήπεδο δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια, εντούτοις, το Τσίρειο αποτέλεσε για πολλά χρόνια το «σπίτι» της εθνικής ομάδας (κυρίως τη δεκαετία του ’90).

Επίσης, στο Τσίρειο ο Απόλλωνας γνώρισε μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές, με τις ιστορικές προκρίσεις της δεκαετίας του ’90, αλλά και τους αγώνες με τις θρυλικές Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ και Ίντερ. Το γήπεδο επίσης έχει φιλοξενήσει 16 τελικούς κυπέλλου, με πιο πρόσφατο το 2013, όπου η ομάδα μας κέρδισε την ΑΕΛ με 2-1 στην παράταση και το 2017 όπου και πάλι ο Απόλλωνας κατέκτησε το τρόπαιο, αυτή τη φορά με αντίπαλο την Ομόνοια που επίσης κέρδισε με 2-1.

ΕΔΡΑ (ΕΥΡΩΠΗ)

ΓΗΠΕΔΟ ΓΣΠ, Λευκωσία

Δυστυχώς λόγω του ότι το Τσίρειο Στάδιο -το οποίο είναι η φυσική έδρα του Απόλλωνα στη Λεμεσό- δεν πληροί τα κριτήρια της UEFA για να μπορεί ο Απόλλωνας να το χρησιμοποιεί ως έδρα και στους Ευρωπαϊκούς αγώνες, αναγκαστικά αγωνίζεται προσωρινά στο Γήπεδο ΓΣΠ που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Λευκωσία, μέχρι την ολοκλήρωση του νέου γηπέδου της Λεμεσού.

Τα εγκαίνια του ΓΣΠ έγιναν στις 6 Οκτωβρίου 1999 ενώ εκτός από τους αγώνες του ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακού και Ομόνοιας, φιλοξενεί και τους περισσότερους αγώνες της Εθνικής Κύπρου. Εκεί επίσης πραγματοποιείται ο τελικός κυπέλλου και ο αγώνας για το Super Cup. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται και για ευρωπαϊκούς αγώνες άλλων κυπριακών ομάδων όταν τα δικά τους γήπεδα δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Μέχρι τώρα χρησιμοποιήθηκε από τον Απόλλωνα Λεμεσού, την ΑΕΚ Λάρνακας, την ΑΕΛ Λεμεσού, την Ανόρθωση Αμμοχώστου και τον ΑΠΟΠ Κινύρας Πέγειας.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Χωρητικότητα: 22.829 θέσεις
 • Θεωρεία: 31
 • VIP Θέσεις: 410
 • Αριθμός Εισόδων: 18
 • Διαστάσεις αγωνιστικού χώρου: 105μ x 68μ
 • Φωτισμός: 1500 lux
 • TV Studio: 1
 • Δωμάτια Τηλεόρασης: 4
 • Θέσεις Ραδιοφωνικών Μεταδόσεων: 22
 • Θέσεις Γραπτού Τύπου: 150 - 200
 • Χώρος Στάθμευσης: 2850 οχήματα
 • Κατηγορία UEFA: 3
 • Περιλαμβάνει επίσης αποδυτήρια ομάδων και αθλητών, δωμάτιο Doping Control, αποδυτήρια διαιτητών, δωμάτιο παρατηρητή, αίθουσα δημοσιογραφικών διασκέψεων, συνεδριακό κέντρο, αίθουσες συνεδριάσεων, εστιατόριο, καφετερίες, αποθηκευτικούς χώρους, ιατρικό κέντρο, δωμάτιο φυσιοθεραπείας, πισίνες αποθεραπείας αθλητών, αίθουσα βαρών, υπόγειο χώρο στάθμευσης, δημοσιογραφικά θεωρεία, wi-fi, ιδιωτικά θεωρεία, χώρο επισήμων, θέσεις ΑμεΑ, καταστήματα ομάδων, γήπεδα προπόνησης, κλιματισμό σε όλους του κοινόχρηστους χώρους, κεντρική θέρμανση, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης CCTV, δωμάτιο μεγαφωνικών ανακοινώσεων, κεντρικό δωμάτιο ελέγχου και γιγαντοοθόνη.

ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ

ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΛΕΜΕΣΟΥ: Ένα μεγάλο όνειρο κοντά στην υλοποίηση του!

Ένα υπερσύγχρονο γήπεδο – στολίδι κτίζεται στην περιοχή Κολοσσίου και συγκεκριμένα δίπλα ακριβώς από το Αθλητικό Κέντρο του Απόλλωνα. Το νέο γήπεδο της Λεμεσού θα ανήκει στην ανώτατη κατηγορία 4 της UEFA, με χωρητικότητα 13000 θεατών. Διαχειριστές του σταδίου θα είναι οι τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες της Λεμεσού, Απόλλωνας, ΑΕΛ και Άρης.

Την κατασκευή ανέλαβε η κοινοπραξία CYFIELD – NEOPHYTOU JV, τα έργα ξεκίνησαν στις 28 Ιανουαρίου 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2022. Το κόστος της κατασκευής του γηπέδου εκτιμάται περίπου στα €32.000.000.

Το γήπεδο θα έχει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις: Στέγαστρο σε όλες τις κερκίδες, 4 μονάδες αποδυτηρίων, χώρους ΜΜΕ, θέσεις επισήμων και κλειστούς χώρους επισήμων, εγκαταστάσεις πρόσβασης και θέσεις για ΑΜΕΑ, σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, καφετέριες και κυλικεία, καταστήματα και βοηθητικά γήπεδα.

Επίσης το γήπεδο θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς όπως συναυλίες, πολιτιστικούς σκοπούς, διοργανώσεις, εκθέσεις αλλά και για άλλα κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα. Τέλος, το γήπεδο θα μπορεί να χρησιμοποιείται για σκοπούς αθλητικού τουρισμού.

Ιστορική μέρα για το ποδόσφαιρο της πόλης!

Στις 29 Φεβρουαρίου 2020 κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του νέου γηπέδου το οποίο μέχρι την αποπεράτωση του, προσωρινά ονομάζεται Limassol Arena. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες αξιωματούχοι του κράτους με προεξέχοντες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, οι οποίοι μαζί κατέθεσαν τον θεμέλιο λίθο του γηπέδου.

Κάθε μέρα που περνά και προχωρούν οι εργασίες, όλοι μας νιώθουμε πως είμαστε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου κάθε Απολλωνίστα αλλά και Λεμεσιανού, αναμένοντας με αγωνία τη μέρα που ο Απόλλωνας θα αγωνιστεί στο νέο αυτό γήπεδο, κάτι που θα αλλάξει σημαντικά τις προοπτικές και τη δυναμική της ομάδας στα επόμενα χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙΑ

Από το έτος σύστασης της ποδοσφαιρικής εταιρείας, στεγάστηκε στην Οδό Γλάδστωνος και στο οίκημα του σωματείου της ομάδας στην Οδό Μεσολογγίου. Από το καλοκαίρι του 2019 η Εταιρεία Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ, μεταφέρθηκε σε νέα, άνετα και υπερσύγχρονα γραφεία στην Οδό Αγίου Ανδρέου 204 στη Λεμεσό.

Σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο, το καταρτισμένο προσωπικό της Εταιρείας μπορεί να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες που να μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Στο ισόγειο μετά το χώρο υποδοχής, ακολουθούν τα γραφεία για το Τμήμα Εισιτηρίων, το Γραφείο Τύπου και το Τμήμα Media της εταιρείας, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει μεγάλη κουζίνα και καθιστικό. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το γραφείο του Διευθυντή της Εταιρείας, το Λογιστήριο, το γραφείο Ποδοσφαιρικού τμήματος και τα γραφεία των υπεύθυνων Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Εταιρείας. Τέλος, ολόκληρος ο δεύτερος όροφος φιλοξενεί μία άνετη αίθουσα συνεδριάσεων και επίσης εξωτερικό χώρο roof garden.

Οι σύγχρονες απαιτήσεις του ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με τις μεγάλες επιτυχίες του Απόλλωνα στην Ευρώπη, όπου πέραν από την καταξίωση του αγωνιστικά, μπορεί δίκαια να υπερηφανεύεται για την πολύχρονη παρουσία και συμμετοχή του στο E.C.A. (European Club Association), στο EFDN, στο FARE Network και στο πλούσιο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής του Ευθύνης, οδηγούν την Εταιρεία σε μία γραμμή σταθερά ανοδικής πορείας όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, τις υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό της.

MAJOR SPONSOR
OFFICIAL SPONSORS
OFFICIAL SUPPORTERS