Η πρώτη σεζόν και η πρώτη νίκη στα… μεγάλα σαλόνια

Μετά την ανάδειξή του σε πρωταθλητή της Β΄ κατηγορίας την περίοδο 1956-57, ο Απόλλωνας ήταν έτοιμος για την πρώτη του σεζόν στα μεγάλα «σαλόνια». Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 1957, η ομάδα μας έδωσε το πρώτο της διεθνές φιλικό παιχνίδι, αντιμετωπίζοντας τη Μακάμπι Χάιφα στο ΓΣΟ, καταφέρνοντας να γράψει ιστορία, αφού επικράτησε με 3-2 κι ενώ προηγουμένως οι Ισραηλινοί είχαν κερδίσει εύκολα με 5-0 τον ΑΠΟΕΛ, επιβλήθηκαν της Ομόνοιας με 5-1, αλλά και της μικτής ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια με 5-2. Ήταν μία περήφανη νίκη, όπως χαρακτηρίστηκε από τον τύπο της εποχής, αφού κέρδισε μία από τις καλύτερες ομάδες του Ισραήλ κι ενώ είχε παραταχθεί και με αρκετούς αναπληρωματικούς. Τα γκολ σημείωσαν οι Ανδρέας Κονναρής στο 4΄ και Πανίκος Κρυστάλλης στο 26΄ και στο 81΄.

Το πρώτο του παιχνίδι στην κατηγορία των «μεγάλων» διεξήχθη στις 27 Οκτωβρίου 1957, όταν και τέθηκε αντιμέτωπος με την ΕΠΑ στο ΓΣΖ. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 3-3, με τον Ανδρέα Κονναρή να σημειώνει το πρώτο γκολ της ομάδας μας στην Α΄ κατηγορία, μόλις στο 7΄. Τα άλλα δύο γκολ σημείωσαν οι Γιαννάκης Βασιλειάδης στο 56΄ και Πανίκος Κρυστάλλης στο 80΄.

Η σύνθεση της ομάδας μας: Κώστας Κωνσταντίνου (Φανταίος), Ράκης Σταυρινίδης, Γιώργος Πρωτοπαπάς, Λουκάς Λαμάρης, Κώστας Αντωνίου (Ταβέλλας), Περικλής Ιωαννίδης, Ανδρέας Γεωργίου (Καντηλανάφτης), Μιχαλάκης Κωνσταντίνου (Γαβαλούδι), Πανίκος Κρυστάλλης, Ανδρέας Κονναρής, Γιαννάκης Βασιλειάδης.


Όσο αφορά τον πρώτο εντός έδρας αγώνα, αυτός διεξήχθη στο ΓΣΟ, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 1957, με αντίπαλο τον Άρη. Τελικό αποτέλεσμα 1-1, με τον Ανδρέα Γεωργίου (Καντηλανάφτη) να σκοράρει με εκτέλεση πέναλτι στο 88΄. Ο Απόλλωνας αγωνίστηκε με τους: Κώστα Κωνσταντίνου (Φανταίο), Ράκη Σταυρινίδη, Γιώργο Πρωτοπαπά, Λουκά Λαμάρη, Περικλή Ιωαννίδη, Κώστα Αντωνίου (Ταβέλλα), Ανδρέα Γεωργίου (Καντηλανάφτη), Μιχαλάκη Κωνσταντίνου (Γαβαλούδι), Πανίκο Κρυστάλλη, Ανδρέα Κονναρή και Γιαννάκη Βασιλειάδη.

Λίγες μέρες, μάλιστα, μετά την είσοδο του νέου χρόνου, η ομάδα μας πανηγύρισε και την πρώτη της νίκη στην ιστορία της στην Α΄ κατηγορία. Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 1958 επικράτησε εντός έδρας με 5-2 της Νέας Σαλαμίνας, χάρις σε χατ-τρικ του Κρυστάλλη (11΄, 31΄, 82΄) και δύο γκολ του Σιαμαλά (5΄, 77΄).

Η σύνθεση της ομάδας μας: Κώστας Κωνσταντίνου (Φανταίος), Ράκης Σταυρινίδης, Γιώργος Πρωτοπαπάς, Λουκάς Λαμάρης, Κώστας Αντωνίου (Ταβέλλας), Περικλής Ιωαννίδης, Κώστας Σταύρου (Σιαμαλάς), Πανίκος Κρυστάλλης, Ανδρέας Γεωργίου (Καντηλανάφτης), Ανδρέας Κονναρής, Γιαννάκης Βασιλειάδης.

Η ολοκλήρωση της πρώτης του σεζόν στα μεγάλα σαλόνια βρήκε τον Απόλλωνα να τερματίζει στην 9η θέση με 13 βαθμούς σε 17 αγώνες.