Η συνέντευξη τύπου του κ. Νίκου Κίρζη

Συνέντευξη τύπου παρέθεσε ο πρόεδρος του Απόλλωνα Νίκος Κίρζης, ο οποίος έκανε τον απολογισμό της λήξασας αγωνιστικής περιόδου και ανέλυσε τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα.

Η αρχική του τοποθέτηση:

«Φίλες και φίλοι του Απόλλωνα και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, σας καλημερίζω στη σημερινή διάσκεψη τύπου.

Είναι αλήθεια ότι ως επίσημος Απόλλωνας μείναμε συνειδητά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, έτσι ώστε να προβούμε σε ένα ενδελεχή απολογισμό για να μιλήσουμε στον κόσμο του Απόλλωνα με νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό.

Δεν μας ικανοποιεί η κατάληξη της σεζόν. Σαφέστατα για τα προηγούμενα χρόνια που χάσαμε τον τίτλο υπάρχουν υπαίτιοι εκτός των τειχών. Κάποιοι εξωγενείς παράγοντες μας τον είχαν στερήσει τόσο άδικα. Φέτος τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Οι ευθύνες είναι εκ των έσω και πρέπει σαν έμπειρη διοίκηση να αναλύσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη τα οποία δεν θα δημοσιοποιήσουμε αλλά να είστε σίγουροι ότι όλα θα τύχουν του προσεκτικού χειρισμού από όλο το οικοδόμημα του Απόλλωνα. Δεν θέλουμε να κρατήσουμε την ομάδα στην ελίτ αλλά να την οδηγήσουμε στην κορυφή.

Διεξήχθη ίσως το καλύτερο και πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, και θα πρέπει να συγχαρούμε την Ομόνοια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον κόσμο. Αυτό που νιώθω το αισθάνομαι κι αυτό που ζήσαμε με την τρομερή συσπείρωση του κόσμου ήταν κάτι μοναδικό. Ο Απόλλωνας όταν είναι ενωμένος μπορεί να πετύχει τα πάντα. Η ενότητα είναι πρωταρχικός στόχος για μένα για την υγεία και ηρεμία σε όλα τα επίπεδα.

Εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό και θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για να το πετύχουμε.

Αποδέχομαι κάθε είδος κριτικής όχι όμως τον μηδενισμό και την ισοπέδωση των πάντων. Έκανα λάθη όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος που παλεύει για το καλύτερο. Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Δεδομένα θα προχωρήσουμε σε σημαντικές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ.

Βρισκόμαστε σε αναζήτηση ενός έμπειρου και ικανού τεχνικού που θα αναλάβει το κτίσιμο της ομάδας. Σε ό,τι αφορά αυτά που άκουσα για νέες θέσεις στην ομάδα, δεν υπάρχει κάτι δεδομένο. Προέχει ο προπονητής. Ευχαριστώ τον Γιάννη Πετράκη και τους συνεργάτες του. Έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να πετύχει η ομάδα τον μεγάλο της στόχο.

Θέλω να τονίσω και πάλι στον κόσμο του Απόλλωνα ότι θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις με μοναδικό γνώμονα να μονιάσω όλο το οικοδόμημα του Απόλλωνα, και να πορευτούμε ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι σε μια χρονιά ορόσημο για τον ποδοσφαιρικό Απόλλωνα.

Μια χρονιά στην οποία θα αγωνιστούμε θα πλησιάσουμε στην είσοδο μας στο ολοκαίνουργιο ποδοσφαιρικό μας γήπεδο.

Μέχρι τότε έχουμε να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε για τους μεγάλους στόχους που επιβάλει η άνοδος και η καθιέρωση του Απόλλωνα στην ελίτ του κυπριακού ποδοσφαίρου».

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Για το αν θα προσληφθεί τεχνικός διευθυντής: «Δεν έχει παρθεί απόφαση για τεχνικό διευθυντή».

Αν είναι κοντά σε προπονητή: «Όχι δεν είμαστε κοντά σε προπονητή. Γίνονται κάποιες σκέψεις».

Γιατί δεν δημοσιοποιούν τα λάθη που θεωρούν πως έγιναν: «Εντοπίσαμε τα λάθη τα οποία θα συζητήσουμε εκ των έσω. Δεν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε κάποια θέματα. Όταν μια ομάδα δεν πετυχαίνει τον στόχο της σημαίνει κάποια πράγματα δεν έγιναν σωστά. Δεν θέλω να στιγματίσω ένα ή δύο πράγματα. Έγιναν κάποια λάθη. Πρέπει να τα εντοπίζεις και να τα διορθώνεις. Θέλουμε να κάνουμε πολυ καλή ανάλυση, βλέπουμε τα πάντα».

Για την απογοήτευση που υπάρχει κι αν  σκέφτηκε να παραιτηθεί:  «Το να μην νιώθω απογοήτευση πρώτα σαν οπαδός και μετά σαν πρόεδρος της ομάδας, σημαίνει πως θα ήμουν αναίσθητος. Όμως και άλλες φορές που ένιωθα απογοητευμένος δεν τα έβαλα κάτω, και ούτε θα τα βάλω κάτω τώρα. Είναι μέρος της δουλειάς τα πάνω και τα κάτω. Όταν συνεχίζεις την προσπάθεια σου και βάζεις περισσότερη δουλειά, θα έρθει αυτό που θέλουμε, και θα προστεθεί το πρωτάθλημα σε όλα τα άλλα που έχουμε πετύχει τα τελευταία 9 χρόνια».

Για το αν το νέο γήπεδο αποτελεί δέλεαρ για να παραμείνει στην ομάδα: «Εκτός από τον Νίκο Κίρζη οποιοσδήποτε άλλος έχει δουλέψει τόσο σκληρά οκτώ χρόνια για να γίνει το γήπεδο πραγματικότητα, για οποιονδήποτε άλλον το δέλεαρ του γηπέδου είναι μεγάλο. Για μένα δεν είναι δέλεαρ, είναι έργο που αφοσιώθηκα οκτώ χρόνια με τους συνεργάτες μου για να το εκπληρώσουμε. Ειλικρινά είναι εκεί καταγεγραμμένα όσα κάναμε σαν διοίκηση για να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα».

Για τον προγραμματισμό του καλοκαιριού: «Όταν τελειώνουμε τη χρονιά κι η ομάδα είναι δεύτερη στο -5 με καλύτερη επίθεση και 2η καλύτερη άμυνα σημαίνει ότι κάτι πέτυχε. Τώρα αν βάζαμε το ρολόι πίσω τον Γενάρη εκ των υστέρων που υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι, πιθανόν να κάναμε κάποιες κινήσεις διαφορετικές αυτό όμως είναι κατόπιν εορτής. Θεωρώ όμως αν δείτε και τις άλλες ομάδες και τις μεταγραφές που έγιναν ο Απόλλωνας πήρε πολύ περισσότερα τον Γενάρη. Επαναλαμβάνω εάν γινόντουσαν κάποια πράγματα διαφορετικά να παίρναμε κάποιες αποφάσεις αλλιώς. Περιμέναμε πάρα πολλά δεδομένα τον Γενάρη, είχαμε θέματα με τερματοφύλακες, τραυματισμούς, υπάρχουν δεδομένα που εμείς τα βλέπουμε και τα ξαναβλέπουμε».

Για τον ρόλο του Πέτρου Κονναφή: «Είναι ένας πολύ στενός μου συνεργάτης. Η δουλειά του είναι να προτείνει ποδοσφαιριστές όπως όλοι οι μάνατζερ. Για να ξεκαθαρίσουμε, μόνο φέτος ο Απόλλωνας έχει συνεργαστεί με 24 διαφορετικούς μάνατζερ Κύπριους και ξένους για να έρθουν οι ποδοσφαιριστές. Από τη μέρα που έφυγε σαν τεχνικός διευθυντής ο Πέτρος, τον τελευταίο λόγο των μεταγραφών έχει ο εκάστοτε προπονητής. Υπάρχουν και δηλώσεις του Σωφρόνη Αυγουστή που ήταν ο τελευταίος το καλοκαίρι, που είπε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος γιατί η διοίκηση του έφερε ό,τι ακριβώς ζήτησε. Κι εγώ έχω καθαρά την ευθύνη γιατί η έλλειψη επικοινωνίας που είχαμε με τον κόσμο είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες και κουτσομπολιά για τον Κονναφή. Είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω για να ξεκαθαρίσω, με συναντήσεις για να δούνε ότι η δουλειά του Πέτρου είναι μόνο να προτείνει παίκτες».

Για το 2012 και το γεγονός πως μεγάλωσαν οι στόχοι της ομάδας: «Πετύχαμε πολλά, φτάνουμε πολύ κοντά. Η ευθύνη βαραίνει εμένα τον πρόεδρο. Από εκεί και πέρα το λάθος της εσωστρέφειας δεν παίζει ρόλο αν η ομάδα πάει καλά ή όχι. Αυτό που παραδεχόμαστε είναι ότι και πρωτάθλημα να παίρναμε πάλι οφείλαμε να ήμασταν πιο κοντά στον κόσμο. Πράγματα μόλυναν τον κόσμο, δεν βγαίναμε να δώσουμε εξηγήσεις με όσα ακούγονταν. Δεν θα πάμε στο άλλο άκρο να δημιουργήσουμε επιτροπές και αυτά όλα. Η ομάδα είναι πολύ κοντά, μια ανάσα από τον στόχο της. Εκεί που πρέπει να βελτιωθούμε θα το κάνουμε, δεν θα ξηλώσουμε τα πάντα. Όσο πιο κοντά είναι ο κόσμος τόσο το καλύτερο».

Για το αν προμηνύεται το δυσκολότερο καλοκαίρι από τη μέρα που ήρθε: «Υπήρχαν κι άλλα δύσκολα καλοκαίρια. Όταν το ’18 χάσαμε τους δύο τίτλους σε δέκα μέρες τότε ήταν πιο εύκολη η επόμενη μέρα γιατί ξέραμε πως είχαμε προπονητή για την επόμενη χρονιά και βασικό κορμό. Τώρα θέλει περισσότερη δουλειά. Το δύσκολο είναι να βλέπεις πως ήσουν πολύ κοντά στο πρωτάθλημα και δεν το πήρες».

Αν σκέφτεται να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες σε κάποια μέλη της διοίκησης: «Δεν είναι κάτι που πέρασε από το μυαλό μου. Το κάθε μέλος της διοίκησης έχει το δικαίωμα να λέει την άποψή του να έρχεται στο Κολόσσι. Δεν είναι κάτι που θα αλλάξει».

Αν θα στραφεί προς τη γερμανική αγορά για προπονητή: «Το πρώτο χαρακτηριστικό πρέπει αν είναι προπονητής με βαρύτητα που να μπορεί να φέρει εις πέρας τον στόχο του πρωταθλήματος. αν είναι Έλληνας Γερμανός Νορβηγός ή Άγγλος δεν ξέρω. Ψάχνουμε προπονητή με τα καλύτερα χαρακτηριστικά».

Για την αποφασιστικότητα στο να παρθούν σημαντικές αλλαγές: «Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε όσο πιο σκληρά μπορούμε. Κανένας δεν σου εγγυάται την επιτυχία. Νομίζω κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για την προσπάθεια που κάνουμε. Γι’ αυτό είπα ότι είναι σημαντική η επικοινωνία με τον κόσμο γιατί δεν ξέρει τι κάνουμε και ναι είναι λάθος μας. Αν ήξερε περισσότερα πράγματα πιθανόν να μην γινόταν αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες. Κι εσείς σαν δημοσιογράφοι μπορούσατε να δώσετε άλλη άποψη παρά το ότι ήρθε η καταστροφή του κόσμου. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, όλοι θέλουμε το πρωτάθλημα αλλά δεν ήρθε το τέλος του κόσμου». 

«Δεν μπορώ να λάβω την ευθύνη για το πριν να αναλάβω εγώ την ομάδα και σε όλη την ιστορία του Απόλλωνα τρία πρωταθλήματα έχει. Το περσινό δεν μέτρησε άρα κρινόμαστε σε οκτώ σεζόν. Αντιλαμβάνομαι τον κόσμο αλλά δεν μπορώ αυτή η πίεση που μπαίνει από κόσμο και ΜΜΕ θεωρώ κάνει κακό στην ομάδα. Δεν φέρνει αποτέλεσμα. Το νιώθουν και παίκτες και προπονητές, η πίεση δεν λειτουργεί υπέρ τους. Όταν είναι ή πρωτάθλημα ή τίποτα».

Για το ότι κι ο ΑΠΟΕΛ είχε τέτοια πίεση κι έπαιρνε σερί πρωταθλήματα: «Και ξέρω πολύ καλά που είναι το ΑΠΟΕΛ σήμερα. Έχει άλλα 20 περισσότερα πρωταθλήματα, τριπλάσια εισιτήρια διαρκείας, δικό του γήπεδο, εμείς δεν τα έχουμε αυτά και προσπαθούμε να τα δημιουργήσουμε. Το γήπεδο που βλέπετε έξω είναι αυτό που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στον Απόλλωνα. Θέλουμε πρωτάθλημα και θα το παλέψουμε κάθε χρόνο αλλά δεν σημαίνει πως όταν δεν παίρνεις πρωτάθλημα είναι μαύρη μέρα. Μαύρη μέρα είναι να ψάχνεις δύο μήνες διοικήσεις και να μη βρίσκεις, να κάνεις ραδιομαραθώνιους για να πληρώνεις ποδοσφαιριστές. Είναι απογοήτευση αλλά δεν είναι μαύρη μέρα».

Από που διοχετεύεται αυτή η πίεση προς τους ποδοσφαιριστές; «Δεν είναι από εμάς που έρχεται η πίεση στους παίκτες. Είναι από τα ΜΜΕ, τον κόσμο, όταν πάνε στην υπεραγορά. Αλλά δεν είναι όπως πριν πέντε χρόνια που δεν περίμενε κανείς τον Απόλλωνα να πάρει πρωτάθλημα. Τα τελευταία χρόνια έγιναν τόσα. Επειδή το χάσαμε και αδίκως το χάναμε τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει αυτή η μεγάλη πίεση. Αλλά δεν είναι δικαιολογία».

Για το αν προσεγγίστηκε από άλλα άτομα για να εμπλακούν στα διοικητικά και για τις σχέσεις του με τους προέδρους άλλων ομάδων: «Δεν είχα καμία επικοινωνία ούτε με τον κύριο Δημοσθένους ούτε με κανέναν για να εμπλακεί στον Απόλλωνα.

Από εκεί και πέρα λυπάμαι που κάνετε τέτοιες ερωτήσεις για καλές σχέσεις με άλλους προέδρους για να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Θα έπρεπε αυτές τις ερωτήσεις να τις σταματάτε και να λέτε πρέπει να είμαστε σοβαροί. Αν μου λέτε ότι πρέπει να φτιάξω τις σχέσεις μου μου άλλους προέδρους για να μπορεί η ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα, τότε λυπάμαι δεν θα απαντήσω, το θεωρώ προσβλητικό και λυπάμαι που λέτε αυτά τα πράγματα, δεν έχουν τόπο στο ποδόσφαιρο. Έχω καλές σχέσεις με σωματεία αλλά δεν νοείται να πρέπει να φτιάξω τις σχέσεις μου με οποιονδήποτε για να πάρω πρωτάθλημα. Αν άλλοι θέλουν να τα κάνουν δουλειά δική τους, ο Απόλλωνας του Νίκου Κίρζη δεν θα παίρνει πρωταθλήματα με αυτόν τον τρόπο».

Για το που βρίσκεται το θέμα προπονητή: «Ήρθαν δεκάδες βιογραφικά στα γραφεία του Απόλλωνα. Πρώτα έπρεπε να ηρεμήσουμε, να σκεφτούμε προσεκτικά την επόμενη μέρα, να δούμε τα λάθη και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Το πρωτάθλημα τέλειωσε τη Δευτέρα, σήμερα είναι Πέμπτη».

Για το ποιος θα επιλέξει τον νέο προπονητή: «Το μοντέλο επιλογής προπονητή ήταν είναι και θα παραμείνει τον ίδιο, τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχω εγώ και κανένας άλλος. Συζητώ με τους συνεργάτες μου αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχω εγώ. Φέραμε Χριστάκη από τις Ladies και μας κοροϊδεύανε, όπως κι όταν φέραμε τον Αυγουστή από τη δεύτερη ομάδα».

Ποιος αποφάσισε να φύγει ο Ματέι από τη στιγμή που δεν υπάρχει προπονητής; «Ο Ματέι δεν έφυγε, έληξε το συμβόλαιο του. Και η απόφαση της διοίκησης είναι να μην πάρει καμία απόφαση πριν έρθει ο νέος προπονητής. Για όλους τους παίκτες που έληξαν τα συμβόλαια τους. Αν ο νέος προπονητής πει ότι αυτός ο παίκτης μου αρέσει κι είναι ακόμη διαθέσιμοι και θέλουν να έρθουν πίσω, θα προχωρήσουμε». 

Για την οικονομική κατάσταση του συλλόγου: «Τα νούμερα στα οικονομικά δεν είναι κρυφά είναι δημόσια. Θεωρώ ότι με τη σωστή πολιτική των τελευταίων χρόνων και ο σωστός προγραμματισμός που μας επέτρεψε να έχουμε πωλήσεις έφεραν εισοδήματα τα οποία ήταν πολύ σημαντικά γιατί ειδικά λόγω κορωνοϊού υπάρχει μεγάλη πτώση στα εισοδήματα. Όσον αφορά το μέλλον θεωρώ ότι και πάλι θα είμαστε σε καλή κατάσταση και με βλέψη ότι υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη assets στην ομάδα, παίκτες που μπορούν να φέρουν έξτρα εισοδήματα. Θα μπούμε και στο νέο γήπεδο όπου κι εκεί θα αυξηθούν τα εισοδήματα, νομίζω είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο».

Αν μπορούν να ανακοινωθούν οι αλλαγές που θα γίνουν: «Το μόνο το οποίο ισχύει είναι ότι θα γίνουν πάρα πολλές αλλαγές στην ομάδα στο Κολόσσι και σε όλα τα επίπεδα. Σίγουρα με σκοπό και με κίνητρο να βελτιώσουμε και να πάρουμε το κάτι παραπάνω σαν ομάδα».

Για εκτελεστικό πρόεδρο«Kι εγώ τι θα κάνω; Mε πιάνετε αδιάβαστο. Δεν ξέρω ποιος το έγραψε. Δεν πέρασε από το μυαλό μου αυτό το θέμα».