Ηρωική πρόκριση με Γιάπλονετς στα πέναλτι

Μετά από μια αξιοπρόσεκτη πορεία, η οποία όμως δεν συνοδεύτηκε με διάκριση (3η θέση σε πρωτάθλημα και ήττα στον τελικό κυπέλλου από την Ανόρθωση με 3-1), η ομάδα μας κατάφερε εκ νέου να εξασφαλίσει την έξοδο της στα ευρωπαϊκά σαλόνια με το πέρας της ποδοσφαιρικής περιόδου 1997-98, αυτή τη φορά στο Κύπελλο Κυπελλούχων μετά το νταμπλ που είχε πετύχει η ομάδα της Αμμοχώστου. Η συγκεκριμένη μάλιστα διοργάνωση θα λάμβανε χώρα για τελευταία φορά, αφού οι ιθύνοντες της ΟΥΕΦΑ είχαν αποφασίσει όπως τερματίσουν το θεσμό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Πρώτος αντίπαλος για τους «κυανόλευκους» ποδοσφαιριστές η λιθουανική Εκράνας, η οποία δεν φάνταζε κάτι το ιδιαίτερο, όμως στην πορεία εξελίχθηκε σε σκληρό καρύδι αλλά αποκλείσαμε με σκορ 1-2 και 3-3.

Γιάπλονετς – Απόλλων 2-1 (3-4 στα πέναλτι)

Στην επόμενη φάση, αντίπαλος η Τσέχικη Γιάπλονετς όπου κερδίσαμε στον πρώτο αγώνα στο Τσίρειο στάδιο με 2-1. Στην Τσεχία οι «κυανόλευκοι» γνώριζαν εκ των προτέρων πως θα τους περίμενε μια δύσκολη αναμέτρηση και πράγματι οι ποδοσφαιριστές της Γιάπλονετς μπήκαν πολύ δυνατά και κατάφεραν με δύο τέρματα του Προχάνσκα κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, να πάρουν προβάδισμα πρόκρισης. Παρότι πολλοί πίστεψαν πως ο Απόλλωνας δεν θα διέθετε τα ψυχικά αποθέματα για να ανταποδώσει, εντούτοις, οι ποδοσφαιριστές του Νέναντ Στάροβλαχ δεν πτοήθηκαν και πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκαπεντάλεπτο στην επανάληψη μείωσαν με το Θεμιστοκλέους, ενώ στη συνέχεια έχασαν μοναδικές ευκαιρίες, για να σημειώσουν το τέρμα που ουσιαστικά θα τους έστελνε στον επόμενο γύρο.

Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τη Γιάπλονετς νικήτρια με 2-1 και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην ημίωρη παράταση. Χωρίς δυνάμεις, οι ομάδες δεν κατάφεραν να πετύχουν κάτι το ουσιαστικό και έτσι η άχαρη διαδικασία των πέναλτι έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά στην ιστορία κυπριακής ομάδας στα ευρωπαϊκά σαλόνια.


Εκεί μίλησε η κλάση και ικανότητα του Σοφρώνη Αυγουστή, που κατάφερε να αποκρούσει τις τρεις τελευταίες εκτελέσεις των Τσέχων, στέλνοντας την ομάδα μας στους εφτά ουρανούς και ταυτόχρονα στην επόμενη φάση του θεσμού. Η διαδικασία των πέναλτι: Προχάσκα 1-0, Σπόλιαριτς 1-1, Νέκας 2-1, Παπαβασιλείου 2-2, Σκούχραβυ 3-2, Καβάζης 3-3, Μπαρντέσκα (απόκρουση Αυγουστή), Γερμανός (απόκρουση Γιάννος), Μπένικα (απόκρουση Αυγουστή), Μ. Χριστοφή (απόκρουση Γιάννος), Γίρουσεκ (απόκρουση Αυγουστή) και Μλαντένοβιτς 3-4.

Απόλλων: Αυγουστή, Κυριάκου, Κάης, Αρέστη, Φιλίππου, Σπόλιαριτς, Θεμιστοκλέους (66΄ Χριστοφή), Βοσκαρίδης (73΄ Παπαβασιλείου), Μλαντένοβιτς (70΄ Γερμανός), Καβάζης.