Κλίντον Ντουοντού | Από τις γειτονιές της Γκάνας στη Λεμεσό
Η Guardian τον είχε ξεχωρίσει ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του 2005. Στα 20 του, ο Κλίντον Ντουοντού ζει το όνειρό του με τη φανέλα του Απόλλωνα.
Από τη Γκάνα, όπου μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες και το ποδόσφαιρο δεν του πρόσφερε προοπτική, μέχρι τη Λεμεσό όπου βρήκε τη μεγάλη ευκαιρία, ο νεαρός άσος μιλά στο ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ για το ταξίδι του, τις θυσίες, αλλά και τον ρόλο που έπαιξε ο Σωφρόνης Αυγουστή στην εξέλιξή του.
Η Γκενκ τον ήθελε δανεικό για έναν χρόνο, όμως ο πρόεδρος της Μπέτσεμ αρνήθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τη Σπόρτινγκ, που ήθελε να τον αποκτήσει. Την τρίτη φορά όμως, ο δρόμος άνοιξε.
Ο 20χρονος Γκανέζος άσος βρήκε στον Απόλλωνα τη μεγάλη του διέξοδο, την ευκαιρία να ζήσει το ποδόσφαιρο έξω από τα όρια της χώρας του. Μια ευκαιρία που, όπως παραδέχεται με παράπονο στο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ», του είχε στερήσει ο πρόεδρος της προηγούμενης ομάδας του.
«Είχα την ευκαιρία να φύγω από τη Γκάνα για ένα καλύτερο μέλλον και δεν με άφησε να το κάνω. Ήμουν πολύ απογοητευμένος», λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να θέσει τελεσίγραφο: «Ή με αφήνετε να κυνηγήσω το όνειρό μου στο τέλος της χρονιάς, ή σταματάω ακόμη και το ποδόσφαιρο».
Τόσο μεγάλη ήταν η απογοήτευσή του, που σκέφτηκε να εγκαταλείψει εντελώς το άθλημα. Τελικά, η τρίτη προσπάθεια αποδείχθηκε και η πιο καθοριστική: ο Απόλλωνας του έδωσε αυτό που έψαχνε.
Σε μια εκτενή συνέντευξη, ο Ντουοντού μιλά για τις δυσκολίες της ζωής στη Γκάνα, για τα παιδικά χρόνια σε μια περιοχή με υψηλή εγκληματικότητα όπου πολλές φορές δεν μπορούσε καν να βγει από το σπίτι, αλλά και για το πώς βρέθηκε ξαφνικά από το σχολικό ποδόσφαιρο στα επαγγελματικά γήπεδα στα 15 του χρόνια. Σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αμείβονται με λιγότερα από 200 ευρώ τον μήνα, το ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να του προσφέρει το μέλλον που ονειρευόταν.
Στα 19 του παίρνει επιτέλους το «εισιτήριο» για την Ευρώπη και την Κύπρο. Εκεί, όπως τονίζει στο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ», βρήκε όχι μόνο μια νέα αρχή αλλά και τον άνθρωπο που επηρέασε αποφασιστικά την πορεία του: τον Σωφρόνη Αυγουστή, η επιστροφή του οποίου στον Απόλλωνα τον βοήθησε να πιστέψει περισσότερο στις δυνατότητές του και να αισθανθεί ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ».