Πρωτάθλημα στη Λεμεσό ξανά

Πρωταθλητής Κύπρου της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022 ανακηρύχθηκε ο Απόλλωνας Λεμεσού το βράδυ της Κυριακής (22/05/2022).

Ο Απόλλων ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική χρονιά συγκεντρώνοντας 58 βαθμούς με απολογισμό 16 νίκες, 10 ισοπαλίες και 6 ήττες. Πέτυχε 50 τέρματα έχοντας την καλύτερη επίθεση του Πρωταθλήματος και δέχτηκε 33 τέρματα.

Πρόκειται για το ίσως δυσκολότερο, το πιο ανταγωνιστικό και το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα όλων των εποχών και ιδιαίτερα στη Β’ φάση στην οποία έγιναν πραγματικές μάχες και τον κάθε πόντο να κάνει τη διαφορά.

Όλες οι ομάδες είχαν στόχο μέχρι τους τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος, το οποίο διεκδικούσαν τρεις ομάδες μέχρι την 28η αγωνιστική αφού τους χώριζαν μόλις πέντε βαθμοί.

Άλλωστε το τέταρτο ευρωπαϊκό εισιτήριο κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική όπως και για το ποια ομάδα θα κατέληγε στη δεύτερη θέση η οποία εξασφάλιζε την έξοδο στο Champions League.

Μια ιδιαίτερη περίοδος για τις πλείστες ομάδες του πρωταθλήματος λόγω των περιορισμών από τον Covid-19, ο Απόλλωνας πανηγύρισε τον τίτλο μετά από 16 χρόνια. Για την ομάδα μας ήταν ακόμη πιο δύσκολο το έργο διότι η προσπάθεια για προετοιμασία στο εξωτερικό ναυάγησε δύο φορές λόγω της πανδημίας αφού μέλη της ποδοσφαιρικής μας ομάδας είχαν διαγνωστεί θετικοί με κορωνοϊό και το πρωτόκολλο προνοούσε καραντίνα σε επαφές για αρκετές ημέρες.

Εκτός αυτού, η απουσία κατάκτησης πρωταθλήματος από το 2006 όταν πανηγυρίσαμε τελευταία φορά τον τίτλο αλλά και τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών που πλησιάζαμε χωρίς ωστόσο να τα καταφέρναμε, πρόσθεταν περισσότερο άγχος και πίεση στην ομάδα μας με τη διοίκηση να προχωρεί σε ριζικές αλλαγές το καλοκαίρι του 2021.

Αποχώρησαν πολλοί ποδοσφαιριστές και μέλη του τεχνικού επιτελείου που ήταν για χρόνια στην ομάδα με σκοπό να γίνει ένα νέο ξεκίνημα έτσι ώστε να καταφέρει ο Απόλλωνας να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο.

Η συνταγή του πρωταθλήματος είχε ως πρώτο συστατικό τη γερμανική καθοδήγηση και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος Νίκος Κίρζης προχώρησε στην πρόσληψη του κ. Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ. Κατά την παρουσίαση του νέου προπονητή ο κ. Κίρζης τόνισε ότι «έγινε μια υπέρβαση πάνω στο προπονητικό τιμ» δείχνοντας το δρόμο και τον τρόπο σκέψης της διοίκησης ενόψει τη νέας χρονιάς.

Από την πρώτη μέρα ο στόχος που τέθηκε ήταν η δημιουργία μιας μαχητικής ομάδας ενώ γενικότερα ξεκαθαρίστηκε ότι πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο στην οποία θα διεκδικούσαμε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και με μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία ενός νέου κορμού για τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόωρος αποκλεισμός από τη Ζίλινα τον Ιούλιο του 2021 γέννησε την αμφισβήτηση και τις αμφιβολίες στον κόσμο της ομάδας ότι δεν θα κατάφερνε καν να μπει στην πρώτη εξάδα!

Γράφτηκαν και λέχθηκαν πολλά μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό ωστόσο στα ενδότερα της ομάδας συνεχιζόταν η σκληρή δουλειά και η προσπάθεια δημιουργία ενός δυνατού συνόλου το οποίο στο τέλος έφερε αυτό που όλοι πίστευαν γι’ αυτό πάλευαν.

Το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα ήταν ιδανικό. Οι τέσσερις συνεχόμενες νίκες στην αρχή σκόρπισαν ενθουσιασμό στις τάξεις του συλλόγου αλλά οι δύο συνεχόμενες ήττες από ΑΕΚ και Ομόνοια προσγείωσαν την ομάδα. Ακολούθησε νέο σερί τεσσάρων νικών και στη συνέχεια η πρώτη ισοπαλία στο πρωτάθλημα με αντίπαλο την Ανόρθωση.

Ο Δεκέμβριος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας αφού παρόλο που κερδίσαμε πολύ δύσκολα τον Εθνικό Άχνας ακολούθησε η ήττα από τον Άρη, η ισοπαλία με τον ΑΠΟΕΛ και ακόμη μια ήττα στον περιβόητο αγώνα στις 8/1/22 με την ΑΕΚ.

Παρά τα όσα συνέβησαν στην Αρένα και τις επόμενες ημέρες με την υπόθεση Ροσάλες και Ακοράν, η ομάδα μας δεν επηρεάστηκε καθόλου αφού μετά από αυτή την εξέλιξη, είχαμε πέντε συνεχόμενες νίκες κάτι που μόνο εμείς και η ΑΕΚ καταφέραμε φέτος, πράγμα που καταδεικνύει τη δυσκολία και τη ποιότητα του πρωταθλήματος.

Η πιο ζόρικη περίοδος ωστόσο σημειώθηκε από την 21η αγωνιστική μέχρι και την 30η όταν η ομάδα μας είχε εννέα ανεπιτυχή αποτελέσματα με επτά συνεχόμενες ισοπαλίες, μια εντός έδρας ήττα από την Πάφο και ακόμη μια νέα ισοπαλία με την Ανόρθωση.

Αναπόφευκτα η τύχη του τίτλου θα κρινόταν στην 30η αγωνιστική με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο ο οποίος ακολουθούσε την ομάδα μας στη βαθμολογία έχοντας ένα βαθμό λιγότερο. Αν κερδίζαμε θα φτάναμε στο +4 δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε. Αν χάναμε θα ανέβαινε στην κορυφή ο αντίπαλος για πρώτη φορά σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Το τελικό σφύριγμα του Ισπανού διαιτητή Πάμπλο Γκονζάλες σφράγισε τη νίκη για την ομάδα μας με 3-2 και ταυτόχρονα σκόρπισε τεράστιο ενθουσιασμό στις τάξεις της γαλανόλευκης οικογένειας.

Ποδοσφαιριστές, τεχνικό επιτελείο και κόσμος έγιναν ΕΝΑ και άμεσα ακολούθησαν τα προεόρτια για τον τίτλο ο οποίος πλησίαζε πιο κοντά από ποτέ.

Το δεύτερο πάρτι πραγματοποιήθηκε όταν ολοκληρώθηκε ο αγώνας με αντίπαλο τον Άρη και κερδίσαμε με 1-4. Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε το γήπεδο ενώ εκατοντάδες ήταν αυτοί που εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο με το τελικό σφύριγμα για να συλλέξουν ότι μπορούσαν. Φανέλες ποδοσφαιριστών, παντελονάκια, κάλτσες, δίκτυα, γρασίδι… ακόμη και το τέρμα έβγαλαν από τη θέση τους κάποιοι για να το πάρουν σπίτι τους.

Η 15η Μαΐου θα μείνει αξέχαστη σε όλο τον κυανόλευκο κόσμο αφού κατέκτησε και μαθηματικά το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Το γλέντι από το Τσίρειο μεταφέρθηκε στους δρόμους της Λεμεσού με τους φίλους του Απόλλωνα να κάνουν τη νύχτα μέρα με εκατοντάδες βεγγαλικά και φωτοβολίδες να δημιουργούν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Οι πανηγυρισμοί κατέληξαν στον κυκλικό κόμβο του Αγίου Νικολάου εκεί όπου χιλιάδες οπαδοί ανέμεναν καρτερικά τους ποδοσφαιριστές, το τεχνικό επιτελείο και τη διοίκηση του Απόλλωνα για να τους αποθεώσουν. H κορύφωση της βραδιάς ήταν όταν το λεωφορείο της ομάδας με το τεχνικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές έφτασε στο σημείο που ήταν συγκεντρωμένος ο κόσμος, γνωρίζοντας την αποθέωση.

Η τελευταία αγωνιστική συνδυάστηκε με την απονομή του επάθλου του πρωταθλήματος και τη φιέστα. Το τελικό αποτέλεσμα κόντρα στην ΑΕΚ δεν είχε κανένα αντίκρισμα και ούτε επηρέασε τη διάθεση για πάρτι που θα ακολουθούσε μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Η ήττα με 0-1 ήταν πέρα για πέρα αδιάφορη αφού ο Απόλλωνας ήταν ήδη πρωταθλητής με τους 58 βαθμούς που συγκέντρωσε μία εβδομάδα νωρίτερα.

Το πάρτι που ακολούθησε ήταν ιστορικό. Μια φαντασμαγορική φιέστα που εξελίχθηκε σε μία αξέχαστη βραδιά για τους χιλιάδες Απολλωνίστες που βρέθηκαν και στις δύο εξέδρες του Τσιρείου αλλά και τους απανταχού φίλους της ομάδας μας που παρακολούθησαν την εκδήλωση από την τηλεόραση.

Με τη λήξη του αγώνα έσβησαν τα φώτα κι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απονομή του τίτλου από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οι οπαδοί της ομάδας πραγματοποίησαν εξαιρετική ατμόσφαιρα και ένα απίστευτο pyro show το οποίο εντυπωσίασε όλο το φίλαθλο κοινό.

Μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2021-22 είχε και ο κόσμος του Απόλλωνα ο οποίος ήταν στο πλευρό της ομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Παρά τα κάποια άσχημα αποτελέσματα και τις συνεχόμενες ισοπαλίες στα playoffs, οι Απολλωνίστες ήταν δίπλα στην ομάδα και ιδιαίτερα στα κρίσιμα παιχνίδια της Β’ φάσης όπου και στα δέκα τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.

Ήταν ένα δύσκολο κι απαιτητικό πρωτάθλημα και για να κατακτηθεί θα έπρεπε να γίνουν πολλά και να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Οι ιδιαιτερότητες και η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος έκαναν την εμφάνισή τους νωρίς νωρίς. Όλοι έχαναν βαθμούς απ’ όλους, οι εκπλήξεις και τα απροσδόκητα αποτελέσματα ήταν σε εβδομαδιαία βάση. Οι διεκδικητές του τίτλου έχαναν βαθμούς από «μικρότερες» ομάδες, πλην του Απόλλωνα αφού η μόνη βαθμολογική απώλεια που υπέστη σημειώθηκε στην 21η αγωνιστική όταν έπεσε θύμα έκπληξης στην ισοπαλία με την ΠΑΕΕΚ.

Αυτή η σταθερότητα και τα επιτυχημένα αποτελέσματα κόντρα στους «μικρούς» ίσως να ήταν τα κλειδιά της επίτευξης του στόχου. Εκεί που άλλοι έπεφταν θύμα έκπληξης, ο Απόλλωνας εύκολα ή δύσκολα κατάφερνε να παίρνει τις νίκες. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι στις 27 από τις 32 αγωνιστικές η ομάδα μας βρισκόταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Αναλυτικά το ρόστερ και οι αριθμοί:

ΟΝΟΜΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΓΚΟΛ

ΓΚΟΛ ΑΣΣΙΣΤ

ΑΡΙΣΤΕΡΟ

ΔΕΞΙ

ΚΕΦΑΛΙΑ

Αλεξάντρ Γιοβάνοβιτς

27

        9
Δημήτρης Δημητρίου

5

      2
Αμίν Χαμάς

30

1

   

1

4
Χαϊτάμ Αλεσάμι

20

     

 
Ανδρέας Παναγιώτου

24

     

 
Χάρης Μαυρίας

25

 

1

 

1

4
Ουέλινκτον Νασιμέντο

9

   

1

1

 
Χάμπος Κυριάκου

23

 

1

 

1

1

Βουκασίν Γιοβάνοβιτς

11

     

 
Ντανίλο Σπόλιαριτς

17

 

2

 

2

 
Αλεξάντερ Νόγιοκ

9

 

1

 

1

 
Αρνό Τζουμ

10

     

 

Φάνος Κατελάρης

13

     

1

Πέτρος Ψύχας

15

1

   

1

1

Γιώργος Μαλεκκίδης

4

     

 
Μπασέλ Ζράντι

22

 

3

 

3

1

Ραντζέλο Γιάνγκα

26

 

3

1

4

1

Σάσα Μάρκοβιτς

1

       
Έρβιν Ογκέντα

8

 

1

 

1

1

Μπακαλί Νταμπό

25

1

5

3

9

2

Γκιόργκι Παπουνασβίλι

1

       
Ρεβάζ Ιντζία

14

   

1

1

1

Ιωάννης Πίττας

24

1

9

1

11

5

Ίλιαν Ίλιεφ

26

1

   

1

2

Χρήστος Αλμπάνης

25

2

3

 

5

 
Λούκα Στορ

7

 

1

 

1

1

Νικολάς Ντιγκινί

12

 

3

1

4

2

ΑΥΤΟΓΚΟΛ        

2

 

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ της φιέστας στην επίσημη ιστοσελίδα μας:

WE ARE THE CHAMPIONS