Ίδρυση: Η λαμπρή μέρα του αθλητισμού στη Λεμεσό | Apollon FC

Ίδρυση: Η λαμπρή μέρα του αθλητισμού στη Λεμεσό

Ήταν η 14η του Απρίλη του 1954, όταν πραγματοποιήθηκε το… θέλημα των Εθνικολαϊκών Συλλόγων της πόλης μας, της αθλητομάνας Λεμεσού. Όταν απαραίτητα θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σωματείο που θα περιλάμβανε αυτά που απαιτούσαν οι τότε καιροί: Τα εθνικοθρησκευτικά ιδεώδη σε ένα χώρο (σύλλογο) που θα σύχναζαν οι νέοι αξιοπρεπώς και μακριά από ξένα προς το έθνος κίνητρα και παράλληλα θα υπηρετούσαν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Προεδρεύων αυτής της ευλογημένης μέρας, ο γραμματέας της συντονιστικής επιτροπής των Εθνικολαϊκών Συλλόγων κ. Χριστάκης Σαββίδης. Και το όνομα λοιπόν αυτού «ΑΠΟΛΛΩΝ» με τους παρόντες 27 ιδρυτές να προβαίνουν σε αρχαιρεσίες αναδεικνύοντας το πενταμελές πρώτο διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Πάμπο Λυμπουρίδη (μόνο 24 χρονών τότε) ως γραμματέας, αφού τότε δεν υπήρχε ο θεσμός του προέδρου. Οι πέντε (Πάμπος Λυμπουρίδης, Ανδρέας Αγγελόπουλος, Ανδρέας Θεοχάρους, Ανδρέας Ψυλλίδης και Κώστας Παναγιώτου) έγιναν την ίδια ώρα επτά με την προσθήκη των Αντώνη Φουρλά και Μελή Χαραλάμπους, οι οποίοι αποδέχτηκαν ο μεν πρώτος να είναι ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας και ο δε δεύτερος, ο προπονητής της ομάδας στίβου.

Τα 27 ιδρυτικά μέλη: Πάμπος Λυμπουρίδης, Ανδρέας Ψυλλίδης, Ανδρέας Αγγελόπουλος, Γιαννάκης Αγρότης, Ανδρέας Νεοκλέους, Μανώλης Σαββίδης, Αντωνάκης Φουρλάς, Λουκάς Φουρλάς, Σοφοκλής Ποταμίτης, Κώστας Παπαδόπουλος, Μελής Χαραλάμπους, Φώτης Ιακωβίδης, Σταύρος Ματθαίου, Νίκος Κωνσταντίνου, Φίλιππος Αβραάμ, Ανδρέας Θεοχάρους, Χριστάκης Αριστείδου, Κώστας Σαλαμιώτης, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Άντρος Ξενοφώντος, Ανδρέας Καραπατέας, Χάρης Καραπατέας, Σπύρος Χριστοφίδης, Θεοχάρης Σταύρου, Πάμπος Παπαδούρης, Σωτήρης Χριστοδούλου και Κώστας Παναγιώτου.

Η πορεία της πόλης και του τόπου αλλάζει

Αυτή η ημερομηνία στιγμάτισε το ρου της ιστορίας της Λεμεσού και όχι μόνο. Και σίγουρα αλλάζοντας την πορεία αυτής της αγαπημένης πόλης, αφού πια τα άλκιμα της νιάτα βρίσκουν τη δική τους στέγη. Όσο για τα χρώματα της φανέλας του Απόλλωνα, δεν μπορούσε να είναι άλλα εκτός από μπλε και άσπρο, τα χρώματα της σημαίας της Ελλάδας που τότε οι ιδρυτές είχαν για ιερό τους λάβαρο.