Από την πρώτη μέρα ίδρυσης

Ο Απόλλωνας προέρχεται από τα σπλάχνα των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει τη γραμμή που χάραξαν οι ιδρυτές του. Άπαντες βασίστηκαν στο τρίπτυχο Πίστις-Πατρίς-Αγάπη και είχαν ως πρωταρχικό στόχο τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και την ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα, όπως επίσης και την κοινωνική προσφορά και την ίδρυση αθλητικών σωματείων (διοργάνωναν Παγκύπριους διασωματειακούς αγώνες στίβου).

Από την ίδρυσή του και με την πάροδο των χρόνων συγκαταλέχθηκε δικαίως στους «μεγάλους» του κυπριακού αθλητισμού, με την προσφορά του στα αθλητικά δρώμενα να είναι βέβαια πολύ σημαντική. Ακόμα πιο σημαντική, όμως, είναι η προσφορά του στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου…

Μέσα από πράξεις αυταπάρνησης, αρκετά μέλη του πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ΕΟΚΑ, ενώ παράλληλα, μέσα από διάφορες αλτρουιστικές πράξεις τα μέλη του Απόλλωνα κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στην κυπριακή κοινωνία, με το «Θρύλο» να γιγαντώνεται και να φτάνει σήμερα στο σημείο ν’ αριθμεί χιλιάδες πιστούς ακόλουθους στο πλευρό του.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Απόλλωνας παρήγαγε και συνεχίζει να παράγει πολιτισμό, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον άνθρωπο, τιμώντας έτσι με τον ιδανικότερο τρόπο τα πιστεύω και την ιδεολογία των ιδρυτών του. Από τη γέννηση, άλλωστε, του Απόλλωνα ξεκίνησε ένα ανιδιοτελές έργο, το οποίο δεν έχει ημερομηνία λήξης.