Παρών… με το καλημέρα
Χωρίς καμία υπερβολή, από την πρώτη μέρα ίδρυσής του Απόλλωνα, τα μέλη της Λεμεσιανής ομάδας άπλωσαν χέρι βοηθείας στους συνανθρώπους τους. Πέρα από τις διάφορες αγαθοεργίες στις οποίες επιδίδονταν, παραχωρούσαν δωρεάν φάρμακα εις τα αποδεδειγμένα άπορα μέλη των Εθνικολαϊκών Συλλόγων, αφού την τότε εποχή αρκετός κόσμος περνούσε δύσκολα και αδυνατούσε να έχει έστω και τα βασικά αγαθά.
Παράλληλα, βοηθούσαν οικονομικά και στην πληρωμή των εισιτηρίων των άπορων μαθητών, μιας και δεν νοείτο να μην μπορεί κάποιος να μορφωθεί και να πάρει τα απολύτως απαραίτητα μέσω της μάθησης, έτσι ώστε να προοδεύσει ως άνθρωπος και να μπορέσει να διαμορφώσει ένα καλό χαρακτήρα που θα τον βοηθούσε στην ένταξή του στην κοινωνία.
Επιπλέον, κάτι που ίσως να μη γνωρίζουν πολλοί είναι πως από τις πρώτες μέρες από τη γέννηση του «Θρύλου» έγινε ευρύτατη σύσκεψη για την εκλογή επιτροπής η οποία φρόντισε για την ανέγερση Ιερού Ναού εις την ενορία Αγίου Ιωάννη, μία ενορία που είναι από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, στη Λεμεσό και όπου χιλιάδες πιστοί προσέρχονται για να πάρουν την ευλογία του Θεού.
Δεν αρκέστηκαν, όμως, μόνο σε αυτά, αφού κατά καιρούς πραγματοποιούσαν και διάφορες εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των μελών του συλλόγου. Για παράδειγμα, το ταξίδι στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 1954 -η απόφαση είχε ληφθεί στις 2 Ιουνίου- με 60 άτομα να δηλώνουν συμμετοχή, αλλά κι εκδρομή στο Μαχαιρά περί τα μέσα Ιουνίου (κάθε μήνα διοργανώνονταν εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και στην ύπαιθρο για αλληλογνωριμία). Επίσης, είχε καταρτιστεί πρόγραμμα εξορμήσεων για την ίδρυση Αγροτικών Τοπικών Ενώσεων.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η δράση του Απόλλωνα ήταν πολύπλευρη και μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 1955 η διοίκηση προχώρησε και στη διοργάνωση του πρώτου καρναβαλίστικου χορού στον κινηματογράφο ΡΕΚΑΛ, κάτι που έμελλε να καθιερωθεί ως θεσμός από τους «κυανόλευκους» και πραγματοποιόταν για πάρα πολλά χρόνια.
Χρόνο με το χρόνο κι όσο επέτρεπαν οι υποχρεώσεις των μελών του Απόλλωνα, λόγω και της προτεραιότητας που είχε δοθεί στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, αφού η ομάδα μας αποτελούσε ουσιαστικά το Εθνικό Προπύργιο της Λεμεσού και όχι μόνο, το κοινωνικό έργο των «κυανόλευκων» άνοιγε ορίζοντες και κάλυπτε όλα τα φάσματα.
Αφού… επεκτάθηκε και στο χώρο του αθλητισμού συμμετέχοντας με μεγάλη μάλιστα επιτυχία και στους διασυλλογικούς αγώνες στίβου που έγιναν τον Ιούλιο του 1955 -ο Απόλλων τερμάτισε πρώτος στη βαθμολογία-, αλλά και διοργανώνοντας ποδηλατοδρομία πέντε χιλιομέτρων επί δημοσίας οδού, όπως επίσης και πρωτάθλημα πινγκ-πονγκ, έχοντας παράλληλα ως στόχο και τη δημιουργία ομάδων καλαθόσφαιρας και πετόσφαιρας, η ομάδα μας προχώρησε και στη διεξαγωγή διάφορων σεμιναρίων.
Ένα εξ αυτών πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 1958, με τον έγκριτο ιατρό Γαστών Σχίζα να δίνει μια επιτυχημένη διάλεξη με θέμα «Νεότης και Σεξουαλισμός, αναπτύσσοντας επιστημονικώς και σε λιτό ύφος το θέμα του, με αποτέλεσμα να κερδίσει το χειροκρότημα του ακροατηρίου, που είχε κατακλύσει την αίθουσα. Περισσότερα ακολουθούν στην επόμενη ενότητα…