Το οίκημα: Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα… Μεσολογγίου 1

Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας του Απόλλωνα έχει να κάνει με το οίκημα του σωματείου.  Ένα οίκημα, το οποίο υπήρξε από τα πρώτα ιδιόκτητα, αλλά κι από τα πιο σύγχρονα σωματεία στην Κύπρο και αποτελεί το «σπίτι» του Απόλλωνα για τέσσερις δεκαετίες.

Ο Απόλλωνας, πριν προχωρήσει στην κατασκευή ιδιόκτητου οικήματος (με τη μορφή που το γνωρίζουμε τώρα όλοι μας), πέρασε από διάφορα στάδια και πέρασε κάποιες δύσκολες στιγμές. Αρχικά, η πρώτη Γενική Συνέλευση κατά την οποία ιδρύθηκε ο Απόλλωνας πραγματοποιήθηκε στο οίκημα των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και Νέων Συντεχνιών κι εκεί γινόντουσαν για ένα διάστημα όλες οι συναντήσεις που αφορούσαν το σωματείο.

Στη Γλάδστωνος 102 για την ΕΟΚΑ

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα όταν άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας, οι τότε τομεάρχες της ΕΟΚΑ Λεμεσού πλησίασαν τον τότε Γραμματέα του συλλόγου Πάμπο Λυμπουρίδη και του πρότειναν να θέσει το σύλλογο υπό τον έλεγχο της οργανώσεως, με πρώτο μέλημα να μετακινηθεί ο σύλλογος σε ξεχωριστό οίκημα για να πετύχει καλύτερα ο σκοπός, με αποτέλεσμα το σωματείο του Απόλλωνα να στεγαστεί έναντι ενοικίου στο οίκημα των κυρίων Σχίζα, που βρισκόταν στην οδό Γλάδστωνος 102. Ένα οίκημα, όπου στεγαζόταν ο Αθλητικός Σύλλογος Ανταίος, που το ενοικίασε την εποχή που οι δυνάμεις Ασφαλείας είχαν κλείσει τον Απόλλωνα. Στα πρώτα βήματα του συλλόγου, η ΕΟΚΑ βοηθούσε οικονομικά τον Απόλλωνα επιχορηγώντας το ενοίκιο.

Για λίγο στο κτίριο Φράγκου και ακολούθως ξανά Γλάδστωνος 

Μετά που το έκλεισαν οι Άγγλοι, ο Απόλλωνας στεγάστηκε για ένα µικρό διάστηµα στο κτίριο ιδιοκτησία του Φράγκου, κοντά στο Δηµόσιο Κήπο (στον πρώτο όροφο στεγαζόταν το γηροκοµείο – µέσα σ’ ένα δωµάτιο της οικίας αργότερα είχε κατασκευαστεί κρησφύγετο από το οποίο πέρασαν πολλοί αγωνιστές).

Εκεί ο Απόλλωνας δεν έµεινε για πολύ, αφού την 1η Αυγούστου του 1957 και µε διοικητικό συµβούλιο τους Κώστα Παπαδόπουλο, Δηµητράκη Θεοδότου, Ανδρέα Αυγουστή, Σταύρο Ματθαίου και Ανδρέα Παπαδήµα, ενοικιάστηκε το ευρισκόµενο στην οδό Γλάδστωνος οίκηµα του Ιωάννη Κότσαπα, για να στεγαστεί και να αρχίσει η νέα ζωή του Απόλλωνα.

Εν τέλει και µετά από αρκετές (όπως προαναφέραµε) περιπλανήσεις, το 1962 κι επί προεδρίας του Λούκα Χαραλάµπους, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα αγοράς οικοπέδου για την ανέγερση ιδιόκτητου οικήµατος του Απόλλωνα.

Το διοικητικό συμβούλιο που απαρτιζόταν από τους Λούκα Χαραλάµπους, Κίµωνας Παναγίδη, Υάκινθο Ευγενίου, Πανίκο Αραδιπιώτη, Ανδρέα Αγγελόπουλο, Παναγιώτη Γιαννόπουλο και Κρίστη Βέβη, µε πίστη προς τις αρχές του συλλόγου και επιθυμία προς εργασία για την πρόοδο του, αγόρασε οικόπεδο πλησίον του οικήματος και αποφάσισε να εορτασθούν µε επισηµότητα τα δεκαεπτάχρονα του Απόλλωνα και να κηρυχθεί έρανος για την είσπραξη χρημάτων και την ανέγερση οικήματος.

Με τη συμβολή επιφανών Απολλωνιστών, εισφορές των μελών, βοήθεια από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, την Ιερά Μητρόπολη Λεµεσού, τη Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού της Ελλάδος, την Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο και με δάνεια από τράπεζες, το  όνειρο παίρνει «σάρκα και οστά» και ο Απόλλωνας γίνεται ένα από τα πρώτα σωµατεία στην Κύπρο που απέκτησε δική του στέγη και µάλιστα µεγαλοπρεπή, στην οδό Μεσολογγίου 1 (όπου στεγάζεται µέχρι και σήµερα), πάροδο της οδού Γλάδστωνος.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον τότε πρόεδρο της Δηµοκρατίας, κ. Σπύρο Κυπριανού, παρουσία χιλιάδων µελών και φίλων του σωµατείου, στις 15 Δεκεµβρίου του 1979.  Ουσιαστικά όµως, το οίκημα είχε εγκαινιαστεί από το 1973, µε πρώτη εκδήλωση τη γενική συνέλευση των µελών, της οποίας προέδρευσε ο Υάκινθος Ευγενίου.